Sectorrapport Loonwerk

Loonwerksector moet ICT-oplossingen omarmen

25 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Om ook in de toekomst voorzien te zijn van voldoende werk zullen Nederlandse loonwerkers de geboden innovaties op het gebied van ICT binnen de landbouwmechanisatie moeten omarmen. Die conclusie kan worden getrokken uit het Visiebericht Agrarisch Loonwerk van Rabobank. Het rendement van de loonwerkbedrijven is de laatste jaren gedaald. Vooral de fikse concurrentie speelt hierbij parten. Innovatie en kritisch management is daarom vereist.

De komende jaren zal flink worden ontwikkeld op het gebied van ICT. De machines zijn aanwezig maar agrarische bedrijven, of het nu gaat om de melkveehouderij of akkerbouw, zijn momenteel op zoek naar manieren om informatie om deze op juiste manier te implementeren. Hiervoor is onder andere ontwikkeling in landbouwmechanisatie vereist. Precies de tak waar loonbedrijven op kunnen inspelen.

Volgens Rabobank moet scherp worden gekeken naar de restwaarde van het systeem, wanneer wordt geïnvesteerd in precisielandbouw. De bank voorziet dat machines uiteindelijk zo intelligent zijn dat ze kunnen communiceren met systemen in de hele voedselketen.

Met de komst van meer en meer ICT wordt personeel een bottleneck. Zo moet het personeel goed worden opgeleid waardoor niet alleen de mechanisatie, maar ook de chauffeurs klaar zijn voor de toekomst.

Op financieel vlak hebben agrarisch loonwerkers een aantal goede jaren achter de rug. Het rendement in de periode 2006 tot en met 2010 was goed, maar die trend is dalende. Dat is vooral te danken aan een moordende concurrentie en sterk stijgende kosten. Een strenge bewaking van de kostprijs is daarom vereist.

Ondanks de financiële crisis is de werkgelegenheid binnen de loonwerksector niet gedaald. Ook is het aantal bedrijfsbeëindigingen niet groter dan voor de crisis. Kenmerkend voor de crisisperiode van 2008 tot en met 2012 is dat loonbedrijven vooral investeerde in overcapaciteit. Hierdoor zijn de machinekosten mede gestegen en niet voldoende in de tarieven verwerkt. Wel hebben de financiële resultaten duidelijk te lijden gehad onder de crisis. Behaalde in 2008 nog de helft van alle loonbedrijven een positief rendement, vier jaar later ligt dit cijfer slechts op 30 procent. Vooral de  ‘middengroep’ heeft te maken met weinig liquide middelen om te kunnen herinvesteren.

De Rabobank is ondanks de mindere resultaten wel positief over de toekomst. Met afschaffing van het melkquotum wordt verwacht dat melkveehouders meer werkzaamheden zullen uitbesteden. Gezien de scherpe mestnormen zal ook teeltoptimalisatie een belangrijk onderwerp worden. Op het gebied van mestverwerking ziet Rabobank veel mogelijkheden. In hun ogen moeten loonbedrijven de handen ineenslaan om grote verwerkingsinstallaties te bouwen. Mestverwerking is het loonbedrijf pas boven de 25.000 ton interessant. Niet iedereen erkent de nood naar mestverwerkingscapaciteit en Rabobank vreest dat het straks wellicht te laat is.

Akkerbouwers vragen vooral informatie op het gebied van precisielandbouw. Grote akkerbouwbedrijven hebben na enkele goede jaren flink geïnvesteerd in mechanisatie en zetten loonwerkers in als deelondersteuning voor piekperiodes. Hierdoor komt er meer druk op het loonbedrijf te staan. Omdat ook het rendement van agrarisch ondernemers niet meer vanzelfsprekend is moeten loonwerkers soms deelbetalingen aanbieden om klanten te binden en hun liquiditeit beter te beheersen. De grond- weg en waterbouwsector (GWW) is jarenlang de ruggengraat van veel loonbedrijven geweest. Die tijd is nu voorbij en Rabobank verwacht de komende tijd nog geen verbetering. Zij pleiten voor een versoepeling van de aanbestedingsregels, zodat loonwerkers weer mee kunnen doen. Vanwege de grote overcapaciteit binnen deze sector zal de omzet sterk onder druk blijven staan.

De volgende generatie loonwerkers is beter opgeleid en heeft meer gevoel voor ondernemerschap. Een goede communicatie binnen het overnametraject is daarom cruciaal. Vandaag de dag is kennis van kostprijs zeer belangrijk. Om een goed rendement te behouden zal daarom sterk moeten worden gestuurd op dit onderwerp. Een goede communicatie en meedenken wordt tegenwoordig door de klant vereiste. Zeker op het gebied van precisielandbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden