Arion 400 en Elios

Compacte Claas trekkers krijgen makeover

7 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Nadat er al langer foto’s op het internet rondcirkelde lanceerde Claas afgelopen week eindelijk de nieuwe Arion 400 serie. Ook de vernieuwde Elios trekkers werden in het Zuid-Duitse Bad Saulgau aan de pers voorgesteld. Met de nieuwe Arion-serie lijkt Claas vooral op de veehouders te mikken. Multifunctionaliteit en zichtbaarheid zijn zeer belangrijk. Naast de nieuwe cabine vind je vooral onder de motorkap vernieuwingen.

De nieuwe Arion 400 serie beslaat zes modellen, met vermogens van 90 tot 140 pk. De DPS motor is vervangen door een exemplaar afkomstig van FPT, net als bij de Axion 900. Door SCR-techniek (Adblue) en een diesel partikelfilter toe te passen maakt de fabrikant zijn trekkers direct geschikt voor de Tier 4 Final emissie eisen. Bovendien wordt geen roetfilter gebruikt. Hiermee is het uniek. Alle commonrail motoren hebben een turbo en intercooler.

De versnellingsbak heeft Claas niet gewijzigd. De Quadrishift heeft 16x16 versnellingen met vier onder last schakelbare powershifttrappen. Fabrikant Gima heeft wel de software bijgeschaafd. Alle modellen zijn uit te rusten met drie verschillende hydrauliekpompen. Standaard is een 60L/min pomp en optioneel twee pompen, die gezamenlijk 98L/min leveren, of een LS-hydrauliekpomp met 110L/min debiet en Power Beyond. Het relatief grote hydraulisch vermogen in deze klasse laat zien dat Claas vooral mikt op het gebruik met een voorlader.

De grootste vernieuwing is misschien wel de cabine. Gebruikers kunnen kiezen uit vier versies. Er is een laag dak, niet hoger dan 2,5 meter, een hoog dak en een hoog dak met een panoramische voorruit. Ook is er een cabine met vijf stijlen zonder rechterdeur. De cabine is optioneel geveerd, net als de vooras. Het bedienen van de trekker gebeurt standaard via een multifunctionele joystick. Wederom erg handig voor voorlader werk maar ook ergonomisch.

Naast de Arion 400 werd ook de Elios in een nieuw jasje gestoken. Er zijn vier modellen met vermogens van 75 tot 103 pk. Het topmodel, de Elios 240, heeft als enig een boost van 11 pk. Ook de Elios heeft een FPT-motor onder de kap. Bij het 2WD-model krijg je een 12x12 bak en bij de 4WD een 24x24. Deze hebben beide een mechanische omkeerschakeling en hi-lo.

Tijdens de Eima, in het Italiaanse Bologna, zal Claas de rest van hun vernieuwde kleine trekkers presenteren. Hiervoor ging de fabrikant een samenwerking aan met SDF (Same Deutz-Fahr) om een nieuwe viercilinder motor te ontwikkelen. Die zullen we terug gaan vinden in de nieuwe Nexos en/of Axos.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Claastrekker
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden