60% heeft smartphone of tablet

Driekwart Duitse boeren gebruikt agrarische apps

14 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Uit een online onderzoek van Agridirect Deutschland blijkt dat ruim 60 procent van alle ondervraagde een smartphone en/of tablet te bezitten. Wie zo’n ding heeft maakt vaak wel gebruik van agrarische apps. Vooral applicaties met informatie over het weer zijn populair. Ook is men geïnteresseerd in teeltadvies, gewasbescherming en bemesting.

Agridirect ondervroeg afgelopen maand ‘circa’ 300 Duitse land- en tuinbouwers. Dat is een vrij schamel getal gezien ons buurland een kleine 300.000 agrarische bedrijven telt. Daarnaast bekritiseerd Agridirect zelf hun’ Social Media & Smartphone-Nutzung in der Deutschen Landwirtschaft’ omdat deze online is uitgevoerd. Hierdoor zijn alleen mensen ondervraagd die bij voorbaat al online georiënteerd zijn. De cijfers zijn dus niet representatief, aldus Agridirect.

Uit de enquête blijkt dat 33,1 procent van de ondervraagde een smartphone gebruikt, 6,8 procent alleen een tablet en 20,7 procent beide. Samen maakt dat 60,6 procent, ofwel 181,8 personen. Of die zogenaamde dubbelgebruikers ook dubbel worden meegeteld is niet duidelijk. Die cijfers kunnen we snel naast ons neerleggen.

Wel interessant zijn de meningen over het gebruik. Zo zegt bijna driekwart (72 procent) apps te gebruiken op zijn of haar apparaat. Apps voor het weer staan met stip op 1: 93,8 procent. Apps met advies over bemesting, spuitmiddelen en teeltadvies zijn goed voor bijna 64 procent en agrarisch nieuws volgt met goed 63 procent. Met hun regenmeter app en gedetailleerde agro-weerapp hebben Bayer en OCI het dus goed begrepen.

Van de 300 geënquêteerde zegt bijna 45 procent binnen twee jaar een nieuwe smartphone of tablet aan te schaffen. Het zijn vooral bestaande gebruikers die een nieuw model kopen. De boeren en tuinders die er geen hebben lijken daar prima mee te kunnen leven. Agridirect ondervroeg ook specifiek Duitse ondernemers met een biogasinstallatie. In totaal 620 personen. Het aantal eigenaren met een smartphone en/of tablet ligt daar op 51,8 procent.

Ook werd gekeken naar het gedrag op de sociale media in Duitsland. Facebook en Youtube komen daar als meest populaire websites uit. Bijna driekwart zit op Facebook en de helft op Youtube. Twitter moet het met krap 4 procent flink afleggen. De meeste ondervraagde gebruiken de sociale media websites zowel privé als zakelijk. Slechts 5 procent doet dit alleen zakelijk. Het vinden van agrarisch nieuws is de belangrijkste beweegreden om voor zakelijke doeleinde sociale media websites te bezoeken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden