Plantbeat app

Phytech ontwikkelt hartslagmeter voor plant

23 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Net als bij mensen kennen ook planten stress en reageren ze op een soortgelijke manier als het menselijk hart. Planten zetten namelijk uit of krimpen, afhankelijk van de omstandigheden. Phytech uit Israël ontwikkelde daarom de Plantbeat service. Deze controleert constant de groeiomstandigheden en plantstress. De sensoren zijn gelinkt aan software in de cloud, die ook als app leverbaar is.

Phytech heeft al ervaring met het systeem in thuisland Israël, maar de officiële lancering vindt plaats op 29 juli in de Verenigde Staten. Het bedrijf opende recent namelijk een vestiging in Central Valley, Californië. Plantbeat monitort constant hoe snel een plant groeit of krimpt (stress), de hoeveelheid bodemvocht en het microklimaat op het perceel. Dit kan zowel in akkerbouwpercelen als boomgaarden gebeuren. De data wordt vervolgens naar een programma ‘in de cloud’ gestuurd. De uiteindelijke informatie krijg je als teler in grafieken te zien. Een algoritme analyseert hiervoor de gegevens en waarschuwt waar nodig.

Volgens vice president Itay Mayer van Phytech worden boeren met gegevens overspoeld. Om ervoor te zorgen dat ze het overzicht niet kwijtraken moet de software van Plantbeat deze informatie eerst filteren. Zo wordt plantstress in een grafiek weergegeven die met één blik is te overzien. Heeft je gewas overmatig stress dan is de remedie veelal beregenen.

Phytech oogstte in thuisland Israël veel succes met hun druppelirrigatiesysteem. Hiermee heeft het ook de exportmarkt betreden. In hun Californische vestiging werken Amerikaanse specialisten om Plantbeat door te ontwikkelen. Het systeem wordt gelanceerd voor gebruik in boomgaarden met amandelen, citroenen en druiven. Daarnaast wordt ook geëxperimenteerd met tomaten en katoen. Wanneer voldoende ervaring is opgedaan kunnen ook graan- en aardappeltelers het gaan gebruiken, zo schrijft Phytech. De Plantbeat app is nu alleen voor Android toestellen te gebruiken.

Phytech 2.png
Informatie over de plantgezondheid, de hartslag, wordt in grafieken weergegeven. Dat voorkomt dan de teler met gegevens wordt overspoeld, zegt Phytech.

Phytech 1.png
Heeft het perceel stress, veelal omdat er een tekort aan vocht is, dan krijg je direct een melding. Een algoritme houdt rekening met verschillende factoren en geeft zo een advies.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden