5 miljoen euro schade

Een op drie loonwerkers wordt bestolen

24 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Een op de drie Cumela-leden heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met diefstal op hun loon- of grondverzetbedrijf. Dit brengt de sector jaarlijks voor 5 miljoen euro aan schade toe. De grootste schadepost ontstaat door de diefstal van machines, rijplaten en ander materiaal. Diefstallen leveren de bedrijven jaarlijks een verliespost van 3 miljoen euro op.

Dat het probleem de sector flink hoog zit blijkt wel uit het aantal deelnemers van de online enquête. Een derde van alle leden nam de moeite deze in te vullen. Ondanks dat het meeste roerende goederen worden gestolen als machines hebben veel bedrijven ook met dieseldiefstal te maken. Dat kaartte Cumela eerder al aan. Per diefstal zijn de bedrijven namelijk gemiddeld 2.500 liter diesel kwijt. De leden die deelname aan komen verspreidt uit Nederland.

De percentages diefstallen liggen nagenoeg overal gelijk en niet, zoals misschien verwacht, in de grensstreken hoger. Dat rijmt niet helemaal met eerdere uitspraken dat dieseldiefstallen in Noord-Brabant vaker voorkomen. Uit de enquête komt de provincie Friesland er als negatiefste uit de bus. Grote kans dat dit toeval is.

De discussie rond het stelen van diesel heeft momenteel de grootste aandacht, ondanks dat het niet schadepost nummer een is.  Cumela-leden willen graag aankaarten dat het verdwijnen van de rode diesel voor een verhoogd aantal diefstallen heeft gezorgd. Daar zit echter wel een stijgende lijn in. Omdat cijfers uit 2011 ontbreken durft Cumela hier niets over te zeggen. Bekend is dat in 2012 voor 815.000 liter en in 2013 voor 950.000 liter diesel werd gestolen. Tot half april van dit jaar lag dit volume al op 375.000 liter. Trek je die lijn door dan kom je dit jaar op ruim 1 miljoen liter diesel.

Naast diefstal hebben de bedrijven ook veel te maken met de kostenpost van braakschade. Dit is het afgelopen jaar verdubbeld, zo laten loonwerkers weten. De totale kostenpost bedroeg vorig jaar 330.000 euro en daar komt  het gevolg van stilstand nog bij. Graafmachines zijn het vaakst doelwit van dieseldiefstal, gevolgd door IBC’s. Dit verklaart ook direct waarom 75 procent van alle diefstallen onder Cumela-leden op de bouwplaats plaatsvindt.

Omdat bedrijven steeds vaker hun mobiele tankinstallaties (IBC’s) beveiligen richten de dieven zich meer op machines. Naast rupskranen zijn ook trekkers voor beregeningsinstallaties vaak het doelwit. Ter preventie wordt op de bouwplaats vaak de hulp van BouWatch ingeroepen, die camera’s plaatsen en een meldkamer hebben. Dergelijke bewakingsdiensten worden steeds vaker ingehuurd. Anti-diefstalmaatregelen zijn vaak simpel. Zo worden machines op het erf van derden gestald, in de ochtend getankt of mee naar huis genomen. Zestig procent van alle bedrijven heeft inmiddels geïnvesteerd in beveiligingssystemen. Dat kost een loonwerker gemiddeld 4.000 euro.

Terwijl diesel een hot topic blijft zijn het de dure graafmachines, trekkers en ander materieel dat de grootste schade met zich meebrengen. Sinds 2012 zegt drie procent van de deelnemers te maken hebben gehad met diefstal van een trekker en nog eens drie procent met diefstal van grondverzetmachines. Die zes procent is goed voor een totaal van 120 machines. Goed voor een schadepost van 7,5 miljoen euro. Het meest worden gereedschappen ontvreemd. Achttien procent van de bedrijven heeft hiermee te maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
D.P. van Ingen 24 Juli 2014
Bericht verwijderd wegens het overtreden van de forumregels: reclame
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden