Visie Zuidberg

Nederlandse landbouw rijp voor rupssystemen

25 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Sinds oktober 2011 heeft Zuidberg uit Ens het bedrijf Westtrack uit Dussen (N-B) in zijn bezit. De tracksystemen, zoals Zuidberg ze zelf noemt, passen goed in het programma naast de fronthefsystemen en transmissies. De laatste twee jaar is het bedrijf vooral druk geweest met (door)ontwikkelen. De tijd moet namelijk rijpen voor rupsbanden gemeengoed worden in de Nederlandse landbouw.

Zuidberg bouwt al 32 jaar fronthefsystemen in Ens, Flevoland, en sinds oktober 2011 ook rupssystemen. Naast het bekende ontwerp van Westtrack heeft het bedrijf inmiddels een aantal eigen rups-noviteiten geïntroduceerd. Zo werd op de Agritechnica afgelopen najaar het testmodel van een geveerde rups getoond. Dit voorjaar introduceerde Zuidberg, bij een Duitse John Deere dealer, een rupsband speciaal voor kniktrekkers.

‘Het ontwikkelen en verkopen van rupssystemen is er een van de lange adem’, legt commercieel directeur Hans Brokking uit. ‘Je ziet dat agrarische ondernemers steeds meer interesse krijgen in de bodem en maatregelen om deze te ontzien. Mede daarom hebben we afgelopen najaar deelgenomen aan een vergelijkend onderzoek tussen luchtbanden en rupsen onder bietenrooiers, uitgevoerd door de WUR en de universiteit van Uppsala uit Zweden. Dat rupsbanden de bodem flink minder verdichten dan ultra flexibele luchtbanden stond als een paal boven water voor ons.  Dit onafhankelijke onderzoek heeft dat bevestigd.’

‘We zien vooral uit Scandinavië veel interesse voor onze tracksystemen komen. Waarom? Misschien denken boeren, loonwerkers en grondeigenaren daar beter na over het enorme gewicht van hun machines. Zo vindt je daar bijvoorbeeld een tendens naar kleinere, getrokken, bietenrooiers."

Ook bij maaidorsers zie je steeds vaker dat rupsbanden gemeengoed worden. "Wederom wordt deze techniek vooral buiten Nederland omarmt. Het besef in ons land is groeiende maar de bewustwording kan beter. Telers moeten met hun neus op de feiten worden gedrukt."

Brokking zegt dat uit onafhankelijk onderzoek van WUR-Alterra bleek dat bodemverdichting in het ergste scenario kan resulteren in 20 procent aan opbrengstderving. "Die bewustwording moet overigens ook bij loonbedrijven en fabrikanten plaatsvinden. Zij moeten realiseren dat niet ongelimiteerd grotere en zwaardere machines kunnen worden gebouwd en aangeschaft. Gelukkig hebben we met veel fabrikanten goed contact en leveren zij onze rupssystemen soms af fabriek. Loonwerkers willen best investeren in deze techniek maar klanten moet realiseren dat hier een meerprijs aan vasthangt.’

De ontwikkeling, productie en verkoop van tracksystemen past verbazend goed bij de bestaande activiteiten van Zuidberg. ‘Het product past prima binnen ons bestaande programma en wordt verkocht via de bestaande verkoopkanalen’, legt Brokking uit. ‘In Ens bevindt zich een team van 23 personen op de afdeling Research & Development, vijf daarvan richten zich op de ontwikkeling van tracks. Zij zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest data te verzamelen, het systeem door te ontwikkelen en de efficiëntie te verbeteren. Onze nieuwste vestiging in Cedar Falls, Iowa, gaat op termijn ook in Noord-Amerika tracksystemen verkopen.’

Zuidberg trekker Case rupsen
Een Case IH Puma 230 CVX op het terrein van Zuidberg in Ens. CNH, waar Case onderdeel van is, werkt samen met Zuidberg om rupssystemen onder trekkers te testen. Case IH zet deze combinatie dit jaar in als demonstratie machine. Het gebrek aan vering en de lage transportsnelheid zijn nadelen die nog door de fabrikant moeten worden overwonnen.

Grimme rupsen.jpg
Grimme bouwde begin dit jaar een set Zuidberg F-Frame tracks onder een SE 150-60 getrokken bunkerrooier. Deze zijn, net als de standaard wielen, hydraulisch aangedreven. De rooier weegt leeg 9.350 kg en met een volle bunker van 7,5 ton zelfs zo’n 16.850 kg. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de bodemdruk per cm2 bij rupsbanden altijd lager is dan bij een luchtband.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden