Superkritische vergassing

Nieuwe wijze vergassen rundveedrijfmest

25 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Omdat de beschikbare mestverwerking in Nederland niet tot verhouding staat met de groeiende veestapel is de komende jaren een flinke opschaling nodig. Een nieuwe methode, die nu wordt getest, is superkritische vergassing (SWG). Hierbij komt brandbaar gas vrij. Het restproduct kan worden gebruikt als kunstmestvervanger.

Het ministerie van Economische zaken is de belangrijkste medefinancier in het project. Met superkritische vergassing wordt natte biomassa zoals digestaat, zuiveringsslib, rundveedrijfmest en hekkelmateriaal (waterplanten). Door deze producten kort te verhitten tot 600 graden Celcius, bij een druk van 300 bar, vormt zich een gas dat bestaat uit waterstof, methaan en kooldioxide.

Het gas afkomstig uit SWG wordt vooral gebruikt voor zijn methaan en waterstof. Vervolgens kan met het gas bijvoorbeeld een gasturbine worden aangedreven. In het restproduct bevindt zich onder andere fosfor, kalium en stikstof. In het proefproject wordt onderzocht wat met die reststoffen gedaan kan worden en welke gehaltes er precies inzitten.

Deze periode wordt een demo-unit ontwikkeld die op praktijkschaal kan worden ingezet op melkveebedrijven. Hiervoor werkt het bedrijf Buizer Advies, één van de initiatiefnemers, samen met melkveebedrijf Maatschap Van de Lagemaat uit Ureterp (Fr) en het Waterschap Friesland.

superkritische vergassing.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
leo 25 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/item/10854879/Nieuwe-wijze-vergassen-rundveedrijfmest]Nieuwe wijze vergassen rundveedrijfmest[/url]
er moet nog alwat energie ingestopt, komt er meer uit als er wordt in gestopt ????? ik heb zo mijn bedenkingen
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden