Minder uitspoeling

Efficiënter beregenen met behulp van pF-curve

28 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Sinds begin dit jaar heeft BLGG Agroxpertus een nieuwe service aan hun dienstverleningen toegevoegd. Met behulp van de pF-Curve kan het moment van beregenen beter  worden bepaald. Via de curve bereken je de actuele behoefte of de maximale hoeveelheid die gegeven mag worden. Dat moet diesel en tijd sparen, maar ook de uitspoeling van nutriënten voorkomen.

Om een pF-curve vast te stellen wordt de bodem eerst beoordeeld door BLGG. Zo worden de textuurkengetallen vastgesteld. Dit zijn de hoeveelheid silt, zand en klei. Ook het gehalte organische stof wordt bepaalt. Om de curve verder vast te stellen moet ook de bewortelbare zone worden vastgesteld.

Wie niet de maximale gift wil uitrekenen maar de actuele gift heeft wel een extra vochtmeter nodig. Door deze te kruisen met de pF-curve kom je de actuele gift te weten voor wie liever kleine beetjes tegelijk beregend.

Je kunt de pF-curve aanvullend krijgen op de Bemestingswijzer. Kies je voor de Bemestingsmonitor dan wordt hier standaard een pF-curve van het perceel in weergegeven.

pfcurveklein.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

beregening
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden