Vooral grote trekkers

Modellenregen van John Deere in Amerika

25 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Eind vorig week lanceerde ’s werelds grootste machinebouwer een regen van nieuwe modellen in Milwaukee, Wisconsin. Vooralsnog zijn de nieuwe producten bestemd voor de Noord-Amerikaanse markt maar, sommige zullen ook hun weg naar Europa vinden. Het gaat dan met name om de nieuwe grote trekkers, hakselaars en grootpakpersen.

Het meest spectaculaire nieuws dat Deere brengt is de update van hun 9R kniktrekker en 9RT rupstrekkers. Deze krijgen vanaf 2015 vermogens in de klasse 370 tot 620 pk. Naast een beetje meer vermogen, dankzij de motor die voldoet aan de Tier 4 Final emissie norm, zijn er op (knik)trekkergebied ook enkele echte innovaties. De echte blikvanger is Deere’s nieuwe 9620RX. Deze wordt de ‘Four Track’ genoemd. Zoals de naam doet vermoeden staat deze op vier rupsbanden. Onder de kap ligt een 15 liter Cummins zescilinder motor die maximaal 620 pk vermogen levert. De trekker werd in Milwaukee wel tentoongesteld maar blijft voorlopig een prototype.

De nieuwe 9 serie bestaat in totaal uit 16 modellen. 10 hiervan staan op wielen, vijf op twee rupsen en één dus op vier rupsen. Het kleinste model is de 9370R (370 pk). Het nieuwe topmodel is de 9620R (620 pk). De cabine is voorzien van de ‘CommandView III’ armleuning, die al op de standaard wieltrekkers wordt geleverd. De drie grootste wieltrekkers zijn uitgerust met een innovatie die Deere HydraCushion noemt. Dit is een voorasvering voor kniktrekkers, waarmee JD uniek zegt te zijn. Het moet de zogenaamde ‘power hop’ elimineren doordat de vooras wordt gedempt met hydraulische accumulatoren. Deere benadrukt dat het systeem op de weg niet meer rijcomfort geeft. Andere technische snufjes zijn de nieuwe e18 powershift transmissie en het steer by wire systeem. Dit moet ervoor zorgen dat het sturen soepeler gaat in het land en op de weg.

Het voordeel van zo’n flinke kniktrekker is dat je genoeg ruimte hebt om alle systemen voor de uitlaatgasnabehandeling kwijt te kunnen. De uitlaat is flink gegroeid en onder een kap naast de cabine vind je nu het SCR-systeem, beter bekend als Adblue. Een roetfilter is eveneens aanwezig. De serie maakt gebruik van drie verschillende motoren. Twee hiervan, de 9 liter en 13,5 liter PowerTech, komen bij DPS vandaan. De twee grootste hebben een Cummins onder de kap liggen.

Voor de Noord-Amerikaanse markt heeft John Deere ook de 6-serie van een update voorzien. Eveneens om te kunnen voldoen aan de emissie eisen. De drie grootste 6R modellen krijgen er allemaal iets vermogen bij, via een boost van maximaal 40 pk. De 6170R, 6190R en 6210R worden in 2015 vervangen door de 6175R, 6195R en 6215R. Verder zijn er een aantal kleine wijzigingen. Betere hydrauliekventielen, maximaal zes ventielen en een nieuwe CommmandArm console met standaard een 7 inch scherm. Die vierde generatie touchscreen computer vind je nu al op de 7R en 8R reeks. Ook de 5M serie krijgt een roetfilter en/of Adblue om aan de emissie eisen te voldoen. Het vermogen blijft gelijk.

Eveneens aanwezig in Wisconsin waren twee nieuwe grootpakpersen. De persen die momenteel in Europa worden aangeboden zijn een Nederlands product, afkomstig uit de Kuhn fabriek in Geldrop. Of de nieuwe L330 en L340 persen daar ook vandaan komen is onduidelijk. Zoals mag worden verwacht hebben de persen een hogere capaciteit en maken ze naadloos gebruik van Deere’s eigen elektronica in de trekker. Dat gebeurt via Isobus.

Een van belangrijkste, en meest in het oog springende, nieuwe producten zijn de hakselaars. Techniekfreaks en geïnteresseerde worden namelijk al enkele jaren gevoed met spionagefoto’s via internet. John Deere heeft inmiddels zelf een filmpje gepubliceerd waarin de ontwikkeling wordt getoond. De nieuwe 8000-serie met vijf modellen heeft een flinke gedaantewisseling ondergaan en lijkt totaal niet op de oude machines. Het kleinste model, de 8100, heeft een vermogen van 380 pk. Die komt uit een 9 liter DPS PowerTech motor. Topmodel; de 8600, heeft een 626 pk DPS 13,5 liter motor. Volgens de fabrikant zijn alle machines zo’n 18 procent zuiniger dan hun voorgangers. De cabine is afkomstig van de maaidorsers. Vanuit de cabine kun je allerlei functies instellen of monitoren, zoals de haksellengte en het bekende Harvest Lab systeem, die de actuele voederwaarde meet.

Verdere noviteiten van John Deere tijdens hun pers evenement in Milwaukee zijn vooral bestemd voor Noord-Amerika. Zo zijn er nieuwe voorraadtanks voor de graanzaaimachines, nieuwe getrokken cultivators, (zwad)maaiers, schudders, maaiborden en een nieuwe ammoniak injecteur. Ook het online telematics programma FarmSight kreeg een update. Er zijn een aantal nieuwe tools genaamd Field Analyzer en Difference Maps. Deere verbeterde verder de beveiliging en maakt het nu mogelijk om gegevens met collega’s te delen.

  • JD 9520R.jpg De 9R serie knik- en rupstrekkers is door John Deere onder handen genomen om aan de Tier 4 Final emissie eisen te voldoen. Allemaal hebben ze DPS motoren, afgezien van het topmodel de 9620R. Uit een Cummins 15 liter motor wordt 620 pk geperst. Nieuw op de kniktrekkers is o.a de geveerde vooras.
  • JD 9R rups.jpg Naast de kniktrekkers worden ook de rupstrekkers geupdate. Er zijn in totaal vijf modellen. Het interieur van de cabines is nu weer in lijn met de 7R en 8R trekkers. Een leuk detail zijn de camera"s, in totaal maximaal 4, die je extra zicht geven op o.a de hef.
  • JD 9RX.jpg Blikvanger is toch wel de 9620RX. Deze trekker verkeert nog in een prototype stadium maar gooit nu al hoge ogen. Deere noemt hem, zeer origineel, de Four Track. Dit moet de grote tegenhanger van de Case Ih Quadtrac worden.
  • JD hakselaar 1.jpg Techniekfreaks en John Deere fans azen al jaren op de nieuwe hakselaar. Al zeer veel spionagefoto"s kwamen voorbij op internet. In Milwaukee, Wisconsin, werd hij uiteindelijk geïntroduceerd. Er zijn 6 modellen, met vermogens tussen 370 en 625 pk.
  • JD 6R Tier4 Final.jpg Ook de kleinere trekkers krijgen een update. In Noord-Amerika is dat vanaf volgend jaar vereist. Europa mag nog iets langer wachten. Er zijn drie nieuwe 6R trekkers met Adblue en een roetfilter. De 6175R, 6195R en 6215R.
  • JD 5M.png De kleine 5M trekkers worden eveneens voorzien van een roetfilter en/of AdBlue om aan de emissie eisen te kunnen voldoen. Ze zijn leverbaar met en zonder cabine.
  • JD grootpakpers.jpg Opvallend is de lancering van twee nieuwe grootpakpersen. De L330 en L340. Beide hebben vooral meer capaciteit dan hun voorgangers. Die kwamen bij de Nederlandse Kuhn fabriek in Geldrop vandaan. Of dat met deze machines ook het geval is, is niet bekend.
  • JD combine pers.jpg Het noviteiten circus van John Deere omvatte verder vooral veel nieuwe producten voor de Noord-Amerikaanse markt. Grappig is deze aangepaste rondebalenpers om stro, in dit geval van korrelmaïs, te kunnen persen. Die laat Deere bouwen door de firma Hillco.
  • MyJohnDeere.jpg Ook voor het MyJohnDeere JD Link telematics systeem zijn er wat updates. Deere verbeterde verder de veiligheid van het systeem maar maakt het ook mogelijk gegevens te delen met collega-telers.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden