Poten op een bedrijf in de regio Vornonezh. Bijzonder is dat het hier om een familiebedrijf van drie broers gaat en geen onderneming met rendement gedreven investeerders. Het bedrijf teelt 300 hectare aardappelen. Voor 100 ha wordt al in de herfst ruggen getrokken.
Met deze combinatie kan 14 tot 15 hectare per dag worden gepoot. Door in de herfst al ruggen te maken komt de vochthuishouding ten goede. Ook meent het bedrijf dat iets eerder gepoot kan worden op deze manier.
In totaal beboert het bedrijf 1.200 hectare. Een gedeelte daarvan kan worden beregend. Het voorjaar lijkt dit jaar iets vroeger. Eind april lag de temperatuur al op ruim 20 graden Celsius.
Russische akkerbouwers met aardappelen, uien en peen zijn zeer positief dit voorjaar. De binnenlandse prijzen liggen op een hoog niveau, omdat geen producten worden ingevoerd vanuit Europa. Van schaarste in de supermarkt is niets te merken.
Overleg op een landbouwbedrijf in Irkutstk, Siberië. Het totale areaal groente bedraagt 1.000 hectare, waaronder 700 hectare aardappelen. Het seizoen loopt van 5 mei tot ongeveer 8 september.
Dit jaar kon iets vroeger worden begonnen met poten. De grond leent zich perfect om in één werkgang aan te aarden. Den Ouden geeft sinds 1998 teeltbegeleiding voor aardappelen en uien op dit bedrijf.
Bijzonder is de combinatie met een frontfrees. Echter, dit is een omgebouwde standaard hakenfrees, die veel vermogen vergt. Ook de fronthef en aftakas zijn on-Russisch. Te diep losmaken is overal in Rusland een probleem, weet Den Ouden.
Vooraf wordt de grond bewerkt door een Chinese Yto trekker. In totaal wordt op 45.000 hectare akkerbouw bedreven. Ook heeft het 6.000 melkkoeien en worden per dag 1,4 miljoen eieren geproduceerd. Daarvoor beschikt het over 2 melkfabrieken en een eigen broederij. De moederlijnen komen uit Nederland.
Het laden van pootgoed op de kopakker gebeurt met een Kirovets kniktrekker, waar achterop een voorlader is gemonteerd. Na 8 september vriest het eerst flink. Daarna volgt een indian summer van 6 weken, maar dan zijn de aardappelen al afgevroren.
De totale oppervlakte van het bedrijf bedraagt 65.000 hectare. Daar komt dit jaar nog eens 7.000 ha bij. Het is een groot probleem om bekwaam personeel te vinden. Het pootgoed is afkomstig uit Nederland. Vaak wordt een tweede en derde keer zelf vermeerderd. Dat kost tot 30% opbrengst. Met klasse A pootgoed wordt 40t/ha behaald.
Poten met groot materieel nabij de stad Michurinsk in de oblast Tambov. De Grimme machine poot acht rijen.
Ruim 300 pk voor de acht rijïge pootmachine is geen overbodige luxe.
Van de importstop is volgens Den Ouden in Rusland weinig te merken. Voor de boeren werkt het positief, want het prijsniveau ligt nu flink hoger. Alleen sommige kaassoorten zijn moeilijk te krijgen. Het benodigde pootgoed komt bijna allemaal uit Nederland.

Fotoreportage

Russische aardappeltelers starten voorjaar positief

13 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Sinds eind april zijn aardappeltelers in het oosten van Rusland aan de slag met het poten van aardappelen. De stemming onder telers is goed. Dat geldt ook voor uien en peen. De binnenlandse markt kent een hoog prijsniveau. Het poten is dit voorjaar iets vroeger dan normaal. De teelt maakt nog steeds grote stappen.

Meindert den Ouden, akkerbouwer in Zuidland (Z-H), is sinds de jaren 90 actief in Rusland als consultant voor bedrijven die aardappelen, uien of wortelen verbouwen. Hij begeleidt bedrijven verspreidt door het hele land. Via het Boerenbusiness Whatsapp nummer: 06 - 123 129 42. ontvingen wij deze foto's. Heeft u zelf interessante foto's? Stuur deze dan naar ons door!

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Meer over

PotenRusland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden