Talk of the town op het gebied van mestaanwending is NIRS-sensor techniek. Veenhuis heeft hun Nutri-Flow systeem nu gereed. Zowel bij het transport als toediening worden NPK en drogestof gemeten. De drijfmest wordt plaatsspecifiek toegediend en indien nodig met vloeibare kunstmest aangevuld.
Het Italiaanse bedrijf Alliot Agri toont een drone die speciaal voor de wijnbouw is ontwikkeld. Een drone met multispectraalcamera wordt gebruikt om de wijnranken te scannen. Deze data gaat direct naar een cloud account om geanalyseerd te worden. Als wijnboer ontvang je de resultaten op je app.
Panasonic is een van de vele terminalaanbieders op Agritechnica. In deze proefopstelling wordt een toughpad gecombineerd met een Yara N-sensor. Een robuuste mini-laptop, die draait op Windows, is volgens hun beter geschikt voor boerengebruik dan een iPad.
Centraal op de stand van het Zwitserse SenseFly staat de eBee drone, waarvan er in Nederland drie vliegen. Agrometius verkoopt ze in ons land. Het bedrijf werkt hard aan een nieuwe manier van data verwerken. Binnen enkele minuten moet je een NDVI kaart al om kunnen zetten in een taakkaart voor strooien of spuiten, zo zegt het. Kan je apparatuur met shapefiles overweg, dan is de weg open.
Reichhardt is voor Nederland een relatief onbekende speler op het gebied van GPS. Een rijentaster wordt veel toegepast voor maïsbekken. De Duitse fabrikant gebruikt hetzelfde systeem om - zonder duur GPS systeem - toch spoorvolgend te zijn tussen aardappelruggen. De tasters lijken wel erg kwetsbaar.
Ook op de stands van grote fabrikanten zijn drones te vinden, zoals deze Falcon 8 van Topcon. Die betrekt het van het Amerikaanse Ascending Technologies. De bijzondere helikopter heeft acht rotors en is uitgerust met een gewone camera om fotos en film mee te maken.
Het Oostenrijkse Pessl sleept een zilveren medaille in de wacht met hun vochtsensor. Bijzonder is dat hij - met behulp van een app - direct iedere beregeningsinstallatie aan kan sturen. ICA-Wireless kan met zowel pivots als beregeningshaspels overweg.
Twee jaar geleden kon je op Agritechnica kennis maken met 365FarmNet. Een initiatief van Claas. Inmiddels heeft het bedrijf een groot aantal (Duitse) partners en komt het ook naar Nederland. De (big)data van alle processen binnen je bedrijf worden er gebundeld.
Ro-Sys uit Hongarije specialiseert zich in het ontwikkelen van Isobus technologie voor kleine fabrikanten. Een oplage van 50 stuks is geen probleem, zo zegt het. Daarmee wil het de techniek voor iedereen beschikbaar maken. Het bouwt een eigen terminal en GPS ontvanger.
Een wel heel grote drone op deze stand van de universiteit van Bonn. De Duitse overheid zet deze helikopter in om gammastraling in de bodem te meten. Daarmee meet het de gehaltes kali, Uranium en Thorium. De sikorsky heeft verder GPS en een camera aan bord. Daarmee wordt - voor de overheid - de grondsoort zeer precies in beeld gebracht.
Het bedrijf Agrar-Office past de GreenSeeker sensor van Trimble toe in een eigen machine, die compact opklapt. Achter in de heft hangt een kunstmeststrooier of veldspuit waarbij de dosering direct wordt aangepast. Het systeem werkt via Isobus, zodat een extra terminal overbodig is.

Fotoreportage Agrifoto.nl

Drones, sensoren en Isobus op Agritechnica

11 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Zou Agritechnica louter om precisielandbouw draaien dan is zoveel ruimte niet nodig. Alle precisielandbouw techniek past in één hal. Drones en sensoren vind je tegenwoordig op bijna iedere stand. Ook het aantal aanbieders van Isobus schermen en elektronica is enorm. Doorbrekende innovaties ontbreken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden