Zuidberg toont in Hannover het High Speed rupssysteem. Die is bedoeld voor alleen de achteras. Een transmissie in de rups zorgt ervoor dat de originele topsnelheid op de weg wordt behouden. De loopwielen veren individueel.
Maandag 9 november werd bekend dat Trelleborg CSG Holding uit Tsjechië overnam. Op beide stands is daar nog weinig van te merken. Met de Pneutrac band en Aircell technologie weet Mitas bezoekers te boeien.
Voor het eerst te zien op de ATH in Biddinghuizen en nu ook in Hannover. De definitieve versie van Kvernelands iXdrive zelfrijdende veldspuit, op een onderstel van Mazzoti. De machine heeft onder andere nieuw smoelwerk gekregen.
Veel belangstelling voor de publieke première van Kvernelands i-Plough. Die is als vijf of zes schaar leverbaar. Met de Isobus ploeg geeft de Noorse fabrikant de ploeg een geheel nieuwe draai. Hopelijk is hij eind volgend jaar leverbaar.
Gebruikers kunnen kiezen uit het luxe Isomatch Tellus II scherm of de simpele Tellus Go. Die is in zowel grootte als prijs gehalveerd. Elektronisch afstellen is niet nieuw. Een knikkende ploegkop, waardoor de machine zich als een aanhanger gedraagd op de weg, is dat wel.
Op de forse stand van Kubota vind je een aantal Kverneland machines in de opvallend oranje kleur van het Japanse moederbedrijf. Het duurt nog wel even voor je die in Nederland zult vinden, als dat ooit gaat gebeuren. In Hannover worden onder andere een ploeg, veldspuit en maaier getoond.
Volgens standhouders is de belangstelling van Russen flink afgenomen. Ze zijn er wel, maar lang niet kooplustig. Sinds 2014 verkoopt Rostselmash ook maaidorsers in Duitsland. Deze Torum heeft een Nederlands tintje met het Zuidberg rupssysteem.
Veel spuitnieuws op Agritechnica. Twee jaar terug stond CHD er met hun tandemasser. In diezelfde trant volgt nu deze FG enkelasser. Die heeft 6.700 liter inhoud en 1.000 liter schoon water. Bomen tot 55 meter zijn leverbaar. Je bediend hem via de Müller Touch 1200 Isobus terminal.
Wie voor capaciteit gaat kan bij Dubex terecht voor de Maxtor II. Die heeft 16.500 liter inhoud en is vooral bedoeld voor bedrijven in Oost-Duitsland. De tank is goed voor een rondje van 100 hectare. Bomen tot 52 meter zijn leverbaar.
Voor hun nieuwe Solitair 25 zaaimachine ontving Lemken een zilveren medaille. Die krijgt het voor de manier waarom de machine het zaaizaad afdraait. Dat gebeurt elektronisch. Zelf slingeren is er niet meer bij.
Een verassing is de dubbeldoelwagen van Fendt inmiddels niet meer. Maaiers, schudders en harken haalt het bedrijf bij Fella vandaan maar opraapwagens heeft dat merk niet in het programma. Bijzonder is de verschuifbare voorwand die het product verdicht en helpt lossen.
Voor de rest van het hooibouwgamma klopt Fendt bij Fella aan. Beide vallen immers on Agco. Ook MF haalt dat truukje uit voor bepaalde landen. Vraag is hoe lang Fella in stand kan blijven.
Een beetje nieuws uit Nederland is de RoGator D-serie van Challenger. Die werd ontwikkeld en gebouwd in Grubbenvorst. Meest opvallend is de nieuwe cabine en het neusje.
Challenger toont ook de RoGator 300 serie getrokken veldspuiten. Er zijn twee modellen met 3.300 en 4.400 liter inhoud. De spuittechniek is gelijk aan de zelfrijder. Standaard wordt de machine volledig hydraulisch aangedreven. PTO aandrijving is optie.
Juras, zo heet de nieuwe vier rotor hark van Fella. Die harkt 11 tot 14 meter breed en wordt via Isobus bediend. Dat is voor het eerst bij de fabrikant. De zwad- en werkbreedte kun je elektronisch instellen, net als het heffen en dalen. Ook de harkdiepte is instelbaar. Overlap je te weinig tussen de rotors dan krijg je een waarschuwing.
Heb je een serieus aantal kuubs mest te verzetten, dan heeft het Duitse Kotte een zeswieler die 28 kuub mee kan nemen. Onder de kap ligt een 652 pk Deutz motor. Op de weg rijdt hij tot 40 km/u. De assen zijn mechanisch aangedreven. Leeg weegt hij 28 ton maar, hij is niet breder dan 3 meter. Maximale werkbreedte is 30 meter met een sleepslangboom.
Bietenzaaimachine Matrix van Grimme - afkomstig uit het huis van Kleine - krijgt op Agritechnica zijn debuut. Hij is er als twaalf en achttien rijer. De machine kan elektrisch en mechanisch worden aangedreven.
Opvallen doe je met bijzondere machines. Grimme realiseert dat en spoot hun Rexor 630 bietenrooier daarom in het zwart-zilver. Op de zijkant prijkt de naam Black Hawk. Succes gegarandeerd.
Krone toont een heel aantal nieuwe hakselaar, voortbordurend op het concept van haar Big X 480 en 580. De nieuwe kleinste telg is de 530.
Eén van de gouden medaillewinnaars is Krone met hun Premos 5000 pelletmachine. Die verwerkt het stro tot brokjes. Je kunt ze bijvoorbeeld als brandstof gebruiken.
Zo ziet de strobrok eruit die de machine van Krone produceert. Het is de eerste mobiele pelletmachine ter wereld, meent de fabrikant. Het scheelt flink in het transport die brokjes.
Ook hakselaar nieuws bij John Deere, met grote en kleine modellen. Hier het grootste model 8800i met een twaalfrijïge bek. Ernaast de nieuwe kleinste: 8300i. De machines zijn gelijk aan de vorig jaar gelanceerde hakselaars, maar dan met een zwaardere motor.

Agritechnica 2015

Nieuwe namen en oude bekende in Hannover

12 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

De trend groot, groter, grootst die jaren op de Agritechnica heerste lijkt nu te zijn vervangen door slim, slimmer, slimst. Elektronica wordt in steeds meer producten doorgevoerd. Daarnaast zijn er bekende namen te vinden in werktuigland. Kubota bijvoorbeeld. Of Fendt. Maar, ook in bandenland veranderen er dingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Meer over

Agritechnica
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden