Piet van der Eijk

ploegen

Nieuws Piet van der Eijk

Minister Schouten aan zet voor nieuw pachtstelsel

Het is inmiddels al weer anderhalf jaar geleden dat de pachtbrief van minister Schouten uitkwam. Ze achtte het van belang dat de bestaande reguliere pachtcontracten worden gerespecteerd en dat kortdurende pacht wordt ontmoedigd.
17 September 2020
grond gras grasland

Opinie Piet van der Eijk

Is de pachtfinale nu eindelijk bereikt?

De langverwachte pachtbrief van minister Schouten verscheen 2 dagen na de verkiezingen voor de Provinciale Staten en 2 weken na mijn aftreden als voorzitter van de BLHB. Het laatste zal toeval zijn, maar het eerste duidt er mijns inziens op dat er nog wel wat politiek gesteggel zal zijn geweest voordat de brief uitkwam.
30 Maart 2019
grasland melkveebedrijf

Opinie Piet van der Eijk

Steeds meer stoppende boeren

De oppervlakte landbouwgrond is in 2018 met 21.700 hectare gedaald, ten opzichte van 2017. Het aantal landbouwbedrijven (zowel groot als klein) bedraagt dit jaar 53.860. In 1980 waren dat er nog 145.000. Globaal gezien hebben we nu nog circa 22.000 grondgebonden melk- en vleesveebedrijven en 8.000 akkerbouwbedrijven.
21 December 2018
grond gras grasland

Opinie Piet van der Eijk

Wachten op standpunt van Schouten

In antwoord op de vragen van Jaco Geurts (CDA) zegt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dat zij op korte termijn (in elk geval nog dit jaar) uiteen zal zetten op welke wijze zij de herziening van het pachtstelsel vorm wil geven. Dat wordt tijd.
23 November 2018
akkerbouw grond

Opinie Piet van der Eijk

Goed pachtbeleid belangrijk in risicovolle tijd

Dit weekeinde eindigt de zomertijd en gaan we over op de normale tijd die we ook wel met wintertijd aanduiden. Met de oogst van de gewassen sluiten we het wel heel bijzondere groeiseizoen 2018 af. 
26 Oktober 2018
akkerbouw grond akkerbouwbedrijf

Opinie Piet van der Eijk

Minister aan zet voor nieuw pachtbeleid

De Pachtwet is in 1958 tot stand gekomen, wat dit jaar alweer 60 jaar geleden is. Met de Pachtwet werd de positie van de pachter wettelijk beschermd. De Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) heeft zich daarvoor destijds decennia ingezet.
28 September 2018

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden