Regels onvoldoende nageleefd

Overheid weer controleur veetransport

26 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

De controle op diertransporten komt per 1 januari 2014 in handen van de overheid. Dit besluit heeft Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, genomen na een auditrapport van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

De controles op naleving van het dierenwelzijn tijdens het transport van vee is momenteel een verantwoordelijkheid van de sector zelf. Door middel van het private kwaliteitssysteem QLL moet het welzijn van dieren tijdens het transport worden gewaarborgd en de verspreiding van dierziekten tijdens het transport worden voorkomen.

Na een rapport bleek in september 2012 dat het QLL-systeem onvoldoende wordt nageleefd, maar de betrokken partijen kregen de mogelijkheid om het systeem te verbeteren. Na ruim 80 onaangekondigde controles door de NVWA is de staatssecretaris echter niet overtuigd van de zelfregulering. In één geval is een overtreding van het dierenwelzijn geconstateerd terwijl van 11 transporten de administratie niet op orde was. Dit heeft geleid tot 11 schriftelijke waarschuwingen en één proces verbaal.

In de kamerbrief laat Dijksma weten dat QLL sinds de start in 2011 meerdere keren is onderzocht. Hoewel de staatssecretaris verbeterpunten ziet, blijkt dat een totale beoordeling niet goed mogelijk is omdat er steeds verbeterplannen nodig zijn om de tekortkomingen op te heffen.

Dit zorgt voor een onvoldoende waarborging van het dierenwelzijn en gezondheid van het vee waardoor de staatssecretaris heeft besloten om het toezicht door QLL in te trekken. Per 1 januari 2014 komt dit in handen van de overheid. Alleen wanneer er duidelijke garanties worden gegeven dat alle tekortkomingen in januari zijn opgelost en wanneer een verbeterplan volledig is uitgevoerd overweegt Dijksma om het besluit terug te draaien.

Het bestuur van QLL heeft aangekondigd om per 1 september 2013 een meer risicogericht systeem van controles in te voeren waarbij slecht presterende bedrijven op meer bezoeken kunnen rekenen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden