Pas in 2016 beschikbaar

Rusland claimt vaccin tegen ASF

20 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Wetenschappers van het Russische Instituut voor Dierlijke Virologie claimen een medicijn te hebben ontwikkeld voor de bestrijding van Afrikaanse Varkenspest. De onderzoekers zijn al begonnen met praktijk tests. In 2016 moet het middel verkrijgbaar zijn.

Afrikaanse varkenspest in een steeds groter probleem aan het worden in Rusland. In 2012 zag het ernaar uit dat de ziekte de kop was ingedrukt, maar in 2013 werd een groot aantal uitbraken geregistreerd. Volgens de Russische autoriteit voor diergezondheid, Rosselkhoznadzor, bedraagt de directe schade 1 miljard dollar. De indirecte schade loopt in de miljarden.

Niet alleen in Rusland, maar ook in Oekraïne en Wit-Rusland heeft de ziekte de kop opgestoken. In Loehansk, een provincie in het oosten van Oekraïne is dit jaar al een geval vastgesteld. In 2013 zijn ook besmette dieren aangetroffen in het Westen van het land. In Wit-Rusland zijn gevallen in de buurt van de Poolse en de Litouwse grenst vastgesteld in 2013.

Afrikaanse varkenspest is lastig te bestrijden omdat een vaccin tegen de ziekte ontbreekt. Russische wetenschappers claimen nu echter wel een medicijn te hebben ontwikkeld. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van de eerste test van het middel veelbelovend. Er moet echter nog veel gebeuren voordat het vaccin breed inzetbaar is.

De voornaamste uitdaging is om te voorkomen dat behandelde dieren volledig immuun te maken zodat de ziekte niet alsnog kan worden overgedragen op andere varkens. De verwachting is het vaccin op zijn vroegst in 2016 verkrijgbaar is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden