Supermarkten breken beloftes

NVV protesteert tegen varkensbeleid Brabant

7 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Brabantse varkenshouders blokkeren sinds vrijdagmorgen het parkeerterrein bij het Provinciehuis Noord-Brabant in Den Bosch. De actie is onderdeel van een protest tegen de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV), die vandaag wordt behandeld door de Provinciale Staten.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), die het voortouw neemt in het protest, heeft zware kritiek op de BZV. Volgens de NVV is de verordening in strijd met de afspraken tussen de politiek, de retail en de veehouderij. In het Verbond van Den Bosch staat onder meer dat de retail koploper is in de transitie naar een duurzame veehouderij.

Door de BZV worden varkenshouders gedwongen om kostprijsverhogende maatregelen te nemen. De maatregelen gelden echter niet voor varkenshouders in andere Europese lidstaten waardoor de concurrentiepositie van de Brabantse veehouder verslechterd. De NVV zegt dat er sprake is van een concurrentienadeel.

De NVV zegt dat Albert Heijn, Jumbo en inkooporganisatie Superunie, waar meerdere supermarkten onder vallen, weigeren mee te betalen aan de verduurzaming. Consumenten kunnen straks duurzaam varkensvlees kopen voor een lage prijs. Voor de NVV is dit onacceptabel, omdat verduurzaming een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is waar ook de retail eenrol in moet spelen. Waarom de supermarkten niet bereid zijn mee te betalen voor duurzaam vlees is voor de NVV een raadsel. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat consumenten bereid zijn meer te betalen voor duurzaam vlees.

De NVV roept de Provincie Noord-Brabant vandaag met klem op de BZV niet vast te stellen voordat de retail garanties geeft over het vergoeden van de extra kosten die Brabantse veehouders moeten maken om in de transitie mee te kunnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden