Crisis groeit in Polen

Poolse landbouwminister treedt af door varkenspest

14 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Poolse minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling Stanislaw Kalemba is afgetreden. Zijn vertrek werd geëist door Janusz Piechoci?ski, vicepremier en voorzitter van de Poolse Boerenpartij. Dit melden Poolse media.

Als reden voor zijn vertrek geeft Kalemba het gefaalde beleid om Afrikaanse varkenspest te bestrijden en buiten de Poolse deur te houden. In februari werden op 900 meter van de grens met Wit-Rusland twee besmette wilde zwijnen aangetroffen.

Ondanks het uitblijven van nieuwe gevallen, hebben de twee gevallen grote gevolgen voor de Poolse varkenssector. In 2012 exporteerde het land 21.787 ton varkensvlees naar Rusland, in 2013 is dit met 79,7 procent gestegen tot 39.146 ton. Het land telde in 2013 10,99 miljoen varkens. Dit is een daling van 1,2 procent ten opzichte van 2012.

De verwachting is dat de uitbraken van Afrikaanse varkenspest en de gevolgen hiervan voor een verdere daling van de varkensstapel gaan zorgen. Daarnaast staat de rentabiliteit van Poolse varkenshouders onder grote druk door alle maatregelen die zijn ingesteld.

Rond de plaats waar de ziekte is geconstateerd is een quarantainegebied ingesteld van meer dan 11.000 vierkante kilometer. Het Poolse landbouwministerie overweegt om de bufferzone te vergroten. De varkenshouders in het quarantainegebied krijgen een vergoeding van 1,18 euro per kilo vlees. De Europese Commissie neemt een deel van de kosten voor haar rekening.

Tegen de maatregel is weerstand omdat de vergoeding aanzienlijk lager is dan de kostprijs. Ook heeft te te lang geduurd voordat een besluit is genomen over de compensatie. Hierdoor kampen varkenshouders in het afgezette gebied met bovengemiddeld zware varkens die wel geld hebben gekost, maar nu niks meer waard zijn. Omdat Kalemba niet in staat is gebleken de groeiende crisis in de Poolse varkenssector te voorkomen en te beteugelen is zijn vertrek geëist.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
erwin van eijk 14 Maart 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/item/10846431/Poolse-landbouwminister-treedt-af-door-varkenspest]Poolse landbouwminister treedt af door varkenspest[/url]
welkom in polen , zo gaat dat hier.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden