In strijd tegen ASF

Rusland gaat mogelijk 1 miljoen varkens ruimen

17 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

In de strijd tegen Afrikaanse varkenspest gaat Rusland de komende weken een groot aantal varkens preventief afmaken. Volgens GlobalMeatNews kan het aantal oplopen tot meer dan één miljoen varkens, omdat de ziekte op één van de grootste bedrijven van het land is aangetroffen.

De Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor heeft varkenspest geconstateerd op één van de grootste varkensbedrijven van Rusland. Door de nieuwe uitbraak gaat de Russische veterinaire dienst mogelijk één miljoen varkens preventief afmaken.

In de oblast Pskov, een provincie in het westen van Rusland op een paar honderd kilometer van de grens met Estland, is eind juni varkenspest geconstateerd op een backyard farm. Dit zijn kleine bedrijven die niet meer zijn dan een woonhuis, een paar dieren en een moestuin die door de bewoners wordt gebruikt voor de eigen voedselproductie.

De Russische veterinaire dienst trof na de vondst op de backyard farm ook Afrikaanse varkenspest aan op twee locaties van Velikoluksky. Dit is een van de grootste varkensproducenten van Rusland. In de oblast Pskov alleen houdt het bedrijf ongeveer één miljoen dieren.

Door de uitbraken moeten direct 23.000 tot 27.000 varkens worden geruimd, maar de uitbraken op de vestigingen van Velikoluksky heeft een hoofdpijndossier gecreëerd voor de Russische veterinaire dienst. De autoriteiten richten zich eerste op de backyard farms. De locaties van Velikoluksky zijn in quarantaine gesteld waardoor geen enkel dier de bedrijven mag verlaten. De kans bestaat dat ook de varkens van Velikoluksky moeten worden geruimd waardoor mogelijk meer dan één miljoen varkens preventief moeten worden afgemaakt.

Naast de preventieve maatregelen en het instellen van een quarantainezone, heeft de Russische veterinaire dienst ook een speciaal eenheid in het leven geroepen die moet onderzoeken hoe een bedrijf van deze omvang besmet is geraakt met Afrikaanse varkenspest.

Sergei Dankvert, het hoofd van de Russische veterinaire dienst, zegt dat de ziekte gevolgen gaat hebben voor de complete varkenssector. ‘Rosselkhoznadzor heeft de verkoop van varkensvlees en producten waar varkensvlees in is verwerkt aan banden gelegd in de oblasten Orjol, Koersk en Novgorod. Alle producten in deze gebieden worden getest op Afrikaanse varkenspest.’ Alle drie de oblasten liggen in het westen van Rusland.

Volgens Dankvert is Rusland beter in staat verdachte partijen op te sporen door het uniforme traceersysteem. ‘In tegenstelling tot onze Europese collega’s heeft Rusland strengere standaarden voor het traceren van producten’, zei Dankvert tegenover GlobalMeatNews.

Naast de uitbraken van Afrikaanse varkenspest, raakt de ziekte de Russische varkenssector ook op een andere manier. De winstgevendheid van de sector staat onder druk omdat bedrijven die door de ziekte worden getroffen verlies lijden en daarnaast trekken investeerders zich terug. Hierdoor wordt geen geld gestoken in het moderniseren en uitbreiden van bestaande locaties. Ook worden minder nieuwe bedrijven gebouwd, waardoor de groei van de Russische varkenssector dreigt te stagneren.

Het Russische ministerie van Landbouw schat dat Afrikaanse varkenspest al voor meer dan 1,5 miljard dollar aan schade heeft aangericht. Volgens de voorzitter van de Russische Vereniging van Vleesproducenten, is het onmogelijk om de schade te berekenen. Naast het directie verlies door het ruimen van varkens, schikt de ziekte investeerders af. Daarnaast vormt Afrikaanse varkenspest een gevaar voor de verkoop van varkensvlees. Enerzijds dalen de verkopen omdat consumenten varkensvlees wantrouwen en anderzijds zijn de prijzen sterk gestegen omdat Rusland met tekorten kampt. Het importverbod voor Europese producten versterkt dit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden