Zorgen nemen toe

Afrikaanse varkenspest op Poolse varkenshouderij

24 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Poolse veterinaire dienst heeft Afrikaanse varkenspest geconstateerd op een varkenshouderij. Het is voor het eerst dat de ziekte niet bij wilde zwijnen is aangetroffen.

De varkenshouderij waar de nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest is aangetroffen, ligt in een gebied op drie tot zes kilometer van de grens met Wit-Rusland. Op het bedrijf werden vijf varkens gehouden. Twee van de dieren droegen de ziekte bij zich. De andere drie dieren zijn preventief afgemaakt.

Dat het om een klein bedrijf gaat waar de nieuwe gevallen zijn geconstateerd, maken de zorgen niet minder groot. Rond het bedrijf is een quarantainezone ingesteld. In het gebied worden ongeveer 200 varkens gehouden die wellicht allemaal moeten worden geruimd. Eerder zijn in hetzelfde gebied al negen wilde zwijnen aangetroffen die besmet waren met Afrikaanse varkenspest.

Ook is het zorgelijk dat de ziekte is overgeslagen van wilde zwijnen, naar dieren op varkenshouderijen. Volgens de voorzitter van de Poolse veterinaire dienst is het voor het eerst in de geschiedenis van het land dat de ziekte op een bedrijf is aangetroffen. Nadat de ziekte bij wilde zwijnen in Polen en Litouwen was aangetroffen, sloot Rusland de grens voor Europese varkens en varkensvlees. China heeft daarnaast ook de import van Poolse varkensvleesproducten aan banden gelegd. Dat de ziekte nu op een bedrijf is ontdekt, vormt mogelijk een obstakel in de onderhandelingen tussen de EU en Rusland over het hervatten van de handel in varkensvlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden