Risico op insleep klein

Nederland verscherpt controles op ASF

6 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel het Nederlandse ministerie van Economische Zaken het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest niet hoog inschat, worden de controles op de ziekte wel verscherpt. 

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Sharon Dijksma, staatsecretaris van Landbouw, dat tijdens Landbouwraad van de Europese Commissie op 13 en 14 oktober een gedachtewisseling plaatsvindt over de bestrijding van Afrikaanse varkenspest in de Europese Unie. In de Baltische Staten en Polen blijft het aantal uitbraken toenemen en is de ziekte nog lang niet onder controle.

Ook Rusland en Wit-Rusland hebben al geruime tijd problemen met Afrikaanse varkenspest. ‘De communicatie met beide landen over dit onderwerp is echter beperkt’, schrijft Dijksma. Hierdoor is het onduidelijk wat het exacte beleid van Rusland en Wit-Rusland is in de strijd tegen Afrikaanse Varkenspest.

Hoewel Estland, Letland, Litouwen en Polen wel maatregelen hebben genomen volgens de Europese regelgeving en daarnaast extra stappen hebben genomen, blijft de ziekte zich verspreiden in de Baltische Staten en Polen. In Litouwen en Letland, maar ook in Rusland, zijn in week 40 nieuwe uitbraken van de ziekte gemeld.

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft Dijksma de zorg over de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in de regio te delen, maar de staatssecretaris acht het risico voor de Nederlandse varkenssector gering. ‘Ik steun de maatregelen van de Europese Commissie in de bestrijding van de ziekte. Het risico op insleep naar Nederland wordt op dit moment niet hoog ingeschat gezien de genomen maatregelen. Ik heb als extra voorzorgsmaatregel een dubbele reiniging en desinfectie van vrachtwagens komend uit de besmette regio’s ingesteld. Ook is de monitoring bij wilde zwijnen en gehouden varkens uitgebreid.’

De dubbele reiniging en desinfectie van vrachtwagens afkomstig uit besmette regio’s was al van kracht, maar de aangescherpte monitoring bij wilde zwijnen en gehouden varkens is nieuw. Dode wilde zwijnen worden standaard al gecontroleerd op klassieke varkenspest, maar voortaan wordt er ook getest op Afrikaanse varkenspest. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden