Herstel in kiem gesmoord

Na vogelgriep voldoende perspectieven in pluimvee

2 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Net op het moment dat pluimveehouders weer wat licht aan de hemel zien, smoort vogelgriep het broze herstel alweer in de kiem. Toch biedt de legpluimveehouderij op de lange termijn perspectieven in Nederland. Dat schrijft het ABN Amro Economisch Bureau in de dinsdag gepubliceerde Brancheupdate.

Na jaren van druk op de eierprijs begon het tij voor de legpluimveehouders net weer een beetje te keren. De export profiteerde van de lage eurokoers, de eierprijzen namen weer toe, de voerkosten daalden en er kon weer kostendekkend worden geproduceerd. Maar dan breekt half november de vogelgriep uit.

Voor de korte termijn betekent dat grote financiële schade door het regioverbod die kan oplopen tot 10 miljoen euro per week. Als er nieuwe gevallen bijkomen, wordt het schadebedrag nog groter. Van de vorige vogelgriep leerden we dat
het ongeveer vijf jaar duurt voordat de schommelingen tussen aanbodpieken en -dalen zijn uitgevlakt.

Extra wrang is het dat door de huidige beperkte financiële buffers bij legpluimveebedrijven het lastig is de schade op te vangen. Een ander meer structureel probleem is het verlies van het kostleiderschap. De legpluimveehouderij raakte deze positie kwijt doordat de verrijkte kooi in de ban werd gedaan en grotendeels in werd gezet op scharreleieren.

De weg naar herstel van de opbrengstprijs van eieren loopt voor een deel langs het creëren van de meerwaarde van het scharrelen. Deze meerwaarde zou tot uiting kunnen komen in de opbrengstprijzen van vloeibare eierproducten. Dit proces loopt al drie jaar. Zeker met de huidige lage eierprijzen liggen er kansen om dit nieuwe unieke verkooppunt te vergulden. Voor 2018 ligt er vervolgens een nieuwe uitdaging: de verkoop van eieren en eierproducten van hennen zonder snavelbehandeling.

Niet alleen de opbrengstprijs, maar zeker ook de kostprijs is belangrijk om tot een evenwichtige marge te komen. In de afgelopen maanden bleek de ontwikkeling van de voerprijzen een meevaller te zijn voor de veehouders. En ook voor komend jaar wordt
verwacht dat de prijzen zich op een relatief laag niveau zullen handhaven.

Verbetering van het rendement zit deels in een betere opbrengstprijs en een dalende voerprijs, maar ook in onderscheid van het soort ei. Door de hogere efficiency van witte leghennen is het houden van witte leghennen nog interessanter geworden. Dit geldt zowel voor de productie van kolonie- als scharreleieren.

Naast regionale dominantie binnen het tafeleierensegment belevert Nederland ongeveer 50 procent van de groeiende Europese markt voor vloeibare eierproducten. Het verder ontwikkelen van een segment voor scharreleiproducten biedt volgens de bank perspectieven voor de Nederlandse legpluimveesector. Het ontwikkelen van dit segment kost echter wel tijd. Daarnaast moeten legpluimveehouders bereid zijn hierin te willen investeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden