Samen met Duitsers en Denen

Dijksma wil verkorting transporttijd slachtvee

15 December 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken, wil de maximale transporttijd voor dieren die naar een slachterij worden vervoerd, drastisch verkorten. Dijksma staat niet alleen, ook haar Duitse en Deense collega’s willen de maximale reistijd verkorten.

Volgens de huidige regelgeving is de maximaal toegestane reistijd in de Europese Unie 24 uur. Nederland, Duitsland en Denemarken pleiten ervoor om dit met 16 uur te verkorten tot maximaal acht uur. Zondag 14 december vond, op initiatief van Dijksma, een overleg plaats tussen Duitsland en Denemarken.

Naast het verkorten van de transporttijd, willen de drie landen ook dat kalveren pas op transport gaan als ze minimaal twee weken oud zijn. Nu geldt een minimum leeftijd van 10 dagen. Ook willen Dijksma en haar collega’s dat de dieren tijdens het transport meer ruimte krijgen.

Een Europese aanpak creëert een gelijk speelveld

De landbouwpolitici van de drie landen vinden ook dat de regelgeving meer op Europees niveau moet worden vastgesteld. ‘Het is terecht dat er veel aandacht is voor het welzijn van onze dieren. En Nederland loopt daarin voorop. Dierenwelzijn houdt echter niet op bij de grens. Een Europese aanpak voorkomt meer onnodige welzijnsproblemen en creëert tegelijk een gelijk speelveld’, verklaarde de staatssecretaris.

De drie bewindspersonen kijken ook naar andere maatregelen. Zo is gesproken over de rondeelstallen. Dat zijn stallen waar kippen hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. De stallen kennen ruimtes om te scharrelen en ruimtes waar de kip een 'stofbad' kan nemen. In tegenstelling tot de reguliere pluimveehouderijen hoeven de snavels van kippen in rondeelstallen niet gekapt te worden en kunnen de kippen naar buiten wanneer ze dat willen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
R vd Berg 16 December 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10861138/Dijksma-wil-verkorting-transporttijd-slachtvee]Dijksma wil verkorting transporttijd slachtvee[/url]
het lijkt alsof de Staatssecretaris, en véél meer politici/a, erg begaan is/zijn met de dieren, in ieder geval met de Landbouw huisdieren......maar wat is het nu dat diezelfde zorg voor natuurlijk gedrag, leefruimte enz. enz. er niet is voor die miljoenen Huisdieren????? of denken we dat de katten, honden in de stad hun natuurlijke gedrag kunnen hebben?? of de reptielen in de bak, vogels in een kooi'tje of iets grotere ren, vissen in de kom of vijvertjes??
Wat een schijnheilige Politiek!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden