Vrees voor mutatie

Vogelgriep Barneveld is milde variant

12 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op de Barneveldse pluimveehouderij waar ongeveer 30.000 leghennen worden gehouden is een milde variant van het vogelgriepvirus vastgesteld. Donderdag 12 maart meldden verschillende bronnen dat het bedrijf mogelijk besmet was geraakt met de virusziekte. Uit tests blijkt dat het waarschijnlijk om een milde H7-variant gaat.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, dat nader onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR moet uitwijzen of het inderdaad om de laagpathogene variant van het vogelgriepvirus gaat. De resultaten van het CVI worden vrijdag verwacht.

De 30.000 leghennen worden zo snel mogelijk geruimd uit vrees voor mutatie van het virus

Hoewel de eerste signalen erop wijzen dat het Barneveldse leghennenbedrijf is besmet met de laagpathogene variant, is voorzichtigheid geboden. De H7-variant kan namelijk muteren tot een hoogpathogene variant. Om deze reden worden de ongeveer 30.000 leghennen zo snel mogelijk geruimd. Daarnaast is een vervoersverbod ingesteld. In een zone van een kilometer rond het bedrijf mag geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel worden vervoerd. Ook geldt voor dit gebied een ophok- en afschermplicht. De maatregelen gelden drie weken.

De uitbraak doet zich midden in het hart van de Nederlandse leghennensector voor. Met in totaal 3,07 miljoen leghennen en 77 bedrijven is Barneveld de tweede leghennen gemeente van Nederland. Het naburige Ede is de grootste leghennen gemeente van Nederland met 3,39 miljoen leghennen en 121 bedrijven.

De laatste zware uitbraak van vogelgriep in Nederland deed zich voor op 30 november 2014 en koste de Nederlandse pluimveesector 35 miljoen euro, meldt BNR.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden