Groter quarantainegebied

Polen neemt nieuwe maatregelen tegen ASF

7 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Polen wil de strijd tegen Afrikaanse varkenspest verder opvoeren. Een nieuwe, snellere test en een groter quarantainegebied moeten voorkomen dat de ziekte zich verder verspreid. Afrikaanse varkenspest richt grote schade aan in Polen en ook Nederland ondervindt negatieve effecten van de ziekte in het land. 

Het eerste geval van Afrikaanse varkenspest is in februari 2014 geconstateerd. Meer dan een jaar later heeft de Poolse veterinaire dienst 55 uitbraken van de ziekte geconstateerd. Drie uitbraken deden zich voor op varkenshouderijen.

Hoewel alle uitbraken plaatsvonden in de provincie Podlaskie, wil Polen voorkomen dat de ziekte zich verder verspreid. Krzysztof Niemczuk, het hoofd van de Poolse veterinaire dienst, verwacht dat een eenvoudige test, waarmee snel kan worden bepaald of een dier bestemd is met Afrikaanse varkenspest, een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan het tegengaan van verdere verspreiding van de ziekte.

Naast een nieuwe test, wil Niemczuk ook een nieuw quarantainegebied inrichten in de provincie Podlaskie. Het nieuwe gebied sluit 350 varkenshouderijen af van de buitenwereld. De Poolse overheid gaat deze bedrijven compenseren voor de verliezen die ze lijden.

Afrikaanse varkenspest is een groot probleem voor de varkensvleesexport van Polen. Na de eerste uitbraak sloten verschillende importeurs, waaronder China, de grens voor Pools varkensvlees. Hierdoor daalde de waarde van de Poolse varkensvleesexport met 24,4 procent van 912 miljoen euro in 2013, naar 689,9 miljoen euro in 2014.

Ook andere landen, bijvoorbeeld Nederland, ondervonden negatieve effecten van Afrikaanse varkenspest in Polen. Niet alleen het Russische importverbod bracht Nederland schade toe, maar ook de biggenexport ondervindt hinder van de Poolse uitbraken. Met 418.820 biggen zijn in 2014 namelijk 21,3 procent minder biggen naar Polen geëxporteerd dan in 2013. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden