Problemen groeien

ASF geeft Poolse varkensvleesexport dreun

26 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Polen weet zich maar niet te ontdoen van Afrikaanse varkenspest en zonder de uitschakeling van de ziekte is het voor Polen onmogelijk varkensvlees naar landen buiten de Europese Unie te exporteren. Dit schrijft Green Front, een organisatie die zich onder meer bezighoudt met de gevolgen van dierziekten in Oost-Europese landen, in een rapport. Met name de Poolse uitvoer naar China ondervindt veel hinder van Afrikaanse varkenspest

Niet alleen Green Front, maar ook andere partijen zien de impact van Afrikaanse varkenspest op de Poolse varkenssector. Volgens Piotr Ziemann, vicevoorzitter van de vereniging van Poolse varkensslachters en vleesproducenten (SRW-RP), is de uitroeiing van Afrikaanse varkenspest een eerste vereiste om de varkensvleesexport naar China te hervatten. Ziemann denkt echter dat dit onmogelijk is zolang wilde zwijnen vanuit buurland Wit-Rusland Polen binnen blijven komen.

‘Aan het begin van 2014 hebben vertegenwoordigers uit de Poolse varkenssector voorgesteld om een hek op te richten langs de grens met Wit-Rusland. Dit hek moest voorkomen dat met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen Polen binnen blijven komen. Ook maakt een hek het makkelijker om wilde zwijnen in Polen af te schieten. Het hek is echter nog niet opgericht, maar tot dusver zijn wel 58 gevallen van de ziekte vastgesteld in Polen bij zowel wilde zwijnen als tamme varkens’, zegt Ziemann.

370

miljoen

euro heeft ASF de Poolse varkenssector gekost

De aanhoudende uitbraken hebben de Poolse varkensvleesexport naar China, Zuid-Korea, Japan en Rusland volgens Ziemann geruïneerd. In totaal heeft de sector al 370 miljoen euro gekost en volgens varkenshouders en vleesproducenten is de situatie aan het verslechteren en geeft de Poolse overheid onvoldoende steun. ‘De overheid heeftweinig interesse in de problemen van varkenshouders. De sector staat er alleen voor en hoeft niet te rekenen op steun’, zegt Ziemann.

Volgens cijfers van het Poolse ministerie van Landbouw, exporteerde Polen in 2013, voor dat Afrikaanse varkenspest de kop op stak in Polen, voor 1,6 miljard dollar aan 1,46 miljard euro aan varkensvlees. Met 67 miljoen euro was China de grootste klant buiten de EU. In het eerste kwartaal van 2015 vergrootte China de varkensvleesimport wel met negen procent tot 341.025 ton, waarbij 72 procent van de totale import uit de EU afkomstig was. Polen komt echter niet meer voor in de Chinese boeken.

Door de sterk gedaalde export kampt de Poolse varkenssector bovendien met overaanbod, wat de inkomsten en prijzen verder onder druk zet. Anna Kaczorowski, directeur van het Poolse slachthuis Józan, zegt dat het probleem met de verkoop van vlees is dat er niet alleen in Polen sprake is van overaanbod, maar ook in alle andere landen van de EU.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden