Ondanks nieuwe uitbraken

Polen krijgt meer grip op Afrikaanse varkenspest

28 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Polen begint Afrikaanse varkenspest onder controle te krijgen. Dit heeft Marek Pirsztuk, de voorzitter van de Poolse veterinaire dienst, verklaard. Pirsztuk gaf echter wel aan dat het lange tijd gaat duren voordat de ziekte is uitgeroeid. Ondertussen zijn echter wel nieuwe gevallen geconstateerd.

Tegenover Poland Radio verklaarde Pirsztuk dat de veterinaire dienst van Polen grip aan het krijgen is op de ziekte. ‘Wij zijn er in geslaagd Afrikaanse varkenspest in te dammen in een klein gebied in de buurt van de grens met Wit-Rusland. Het volledig uitroeien van de ziekte in dit gebied is echter nog niet mogelijk’, zei Pirsztuk.

De reden dat de Poolse veterinaire dienst er nog niet in slaagt de ziekte compleet te verdrijven, is omdat er zich nieuwe uitbraken voor blijven doen. ‘In het gebied waar wij de ziekte in hebben weten in te dammen doen zich nieuwe gevallen voor. Deze uitbraken vinden echter alleen in de buurt van eerdere uitbraken plaats’, licht Pirsztuk toe. Ook besmette dieren die afkomstig zijn uit Wit-Rusland en de Poolse grens oversteken vormen een obstakel bij het uitroeien van de ziekte. 

De meest recente uitbraken zijn 23 juli gemeld bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid. In de provincie Podlaski troffen beambten twee wilde zwijnen aan die aan de ziekte gestorven waren. De dieren bevonden zich op enkele kilometers afstand van de grens met Wit-Rusland.

Het eerste geval van Afrikaanse varkenspest is in februari 2014 aangetroffen. Sindsdien heeft de ziekte de kop opgestoken in zeven gemeenten die zich allemaal op maximaal 25 kilometer van de grenst met Wit-Rusland bevinden.

Om verdere verspreiding tegen te gaan stelden de Poolse autoriteiten in april 2014 een quarantainegebied in. Binnen de grenzen van dit gebied bevonden zich 1.800 bedrijven. Hiervan hebben 255 bedrijven besloten te stoppen in ruil voor een financiële compensatie.

Naast een quarantainegebied tracht Polen Afrikaanse varkenspest ook in te dammen door wilde zwijnen af te schieten. In het quarantainegebied is de wilde zwijnenpopulatie uitgedund van 12.000, tot 9.000 dieren.

Als Afrikaanse varkenspest op andere plaatsen uitbreekt, dan ligt de schuld hiervan bij mensen

Hoewel het beleid van Polen vruchten af begint te werpen, ziet Pirsztuk wel risico’s die ervoor kunnen zorgen dat de ziekte buiten het quarantainegebied de kop op steekt. Mensen vormen hiervoor de grootste bedreiging. ‘Als Afrikaanse varkenspest op andere plaatsen uitbreekt, dan ligt de schuld hiervan bij mensen. Door onwetendheid kunnen mensen de ziekte eenvoudig naar andere gebieden verspreiden. Het is of dat, of een daad van bioterrorisme’, sprak Pirsztuk zelfverzekerd. Als het aan de Poolse veterinaire dienst ligt, verspreid de ziekte zich volgens hem niet verder. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden