Door Afrikaanse varkenspest

Varkenssector Estland koerst af op faillissement

15 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Estland slaagt er maar niet in om Afrikaanse varkenspest onder controle te krijgen. Volgens Estse autoriteiten zorgt de ziekte voor dusdanig grote problemen, dat de varkenssector van het land in sneltreinvaart afstevent op een faillissement.

Door Afrikaanse varkenspest kromp de varkensstapel van Estland in 2015 al met 14 procent en leed de sector een verlies van 7 miljoen euro. De voedsel- en warenautoriteit van het land verwacht dat het verlies in 2016 oploopt tot 36 miljoen euro.

Dat het verlies in 2016 naar verwachting meer van vijf keer groter uitvalt is het gevolg van verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Alleen al in januari maakte het land melding van 76 nieuwe gevallen. Ook in februari heeft de ziekte zich verder verspreid, waarbij de meeste recente uitbraken zich voordeden in gebieden die voorheen nog vrij waren van Afrikaanse varkenspest. Hierdoor moeten de quarantainegebieden worden vergroot.

Volgens Urmas Lathi, voorzitter van de Estse sectorvereniging, zijn varkenshouders die zich in het quarantainegebied bevinden, zo goed als verdoemd tot faillissementen. ‘Van de 31 bedrijven die zich in het quarantaine gebied bevinden zijn al 11 failliet gegaan,’ zegt Lathi tegenover Global Meat News. Hij geeft aan dat de bedrijven hier niets aan kunnen doen en hij roep de overheid dan ook op meer aandacht te geven aan de problemen waar varkenshouders in het quarantainegebied mee kampen.

Niet alleen belangenbehartigers zien de ontwikkeling van de Etse varkenssector met lede ogen aan, ook HKScan en Atria Eesti, de twee grootste varkensslachters van het land, maken zich zorgen. Om het tij te keren hebben de bedrijven een brief gestuurd naar het ministerie van Landbouw, met het verzoek de sector te steunen.

12,6

miljoen

euro aan steun heeft de varkenssetcor van Letland aan steun toegezegd gekregen

De slachterijen zeggen dat tot 500 euro per fokzeug nodig is om de sector te behoeden van de ondergang. ‘Aan het begin van 2016 is het aantal zeugen met een derde gedaald, tot 20.000 dieren. De varkenssector is 12,6 miljoen euro aan subsidies toegezegd, maar tot dusver is slechts 2,6 miljoen euro overgemaakt. Een deel hiervan is overgemaakt naar varkenshouders die de sector reeds hadden verlaten vanwege faillissementen.’ Hoewel de slachterijen inzien dat failliete ondernemers moeten worden geholpen, geven ze aan dat dit geld de sector niet vooruit helpt. Bovendien pleit de industrie ervoor om niet alleen de varkenshouders in de getroffen gebieden te ondersteunen, maar ook de bedrijven die zich daarbuiten bevinden omdat zij eveneens de gevolgen ondervinden van de crisis die Afrikaanse varkenspest heeft veroorzaakt.

Om een volledig faillissement af te wenden is echter meer nodig dan financiële steun, zeggen de marktexperts. Volgens Lanthi zijn de quarantainegebieden te groot en snappen varkenshouders niet wat hier het doel van is. Varkenshouders in een quarantainezone krijgen te maken met strenge restricties en mogen geen varkensvlees meer leveren aan afnemers buiten de zones, wat voor veel financiele druk zorgt. ‘Handelsrestricties en quarantainegebieden moeten tot een minimum worden beperkt en de overheid moet het vlees uit de quarantainegebieden blijven opkopen en publiekelijk blijven aanbieden om de sector te ondersteunen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
boereke 15 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868222/Varkenssector-Estland-koerst-af-op-faillissement]Varkenssector Estland koerst af op faillissement[/url]
En in nl en dk ook zonder pest
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden