Tot 2020

Brabant gaat varkenssector intensiever controleren

10 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant willen het toezicht op naleving van het omgevingsrecht door veehouders intensiveren en verbeteren. Het plan is dat alle bedrijven voor 2020 tenminste één keer, maar wellicht vaker, op alle aspecten worden gecontroleerd.

We willen er op deze manier voor zorgen dat boeren die de zaken op orde hebben geen economisch nadeel ondervinden van de free-riders

Met het plan geeft het dagelijks bestuur van de provincie gehoor aan de oproep van Provinciale Staten, die in november 2015 aangaven een slimme en effectieve aanpak van toezicht op veehouderijen te willen. Samen met gemeenten, het landbouwbedrijfsleven en de omgevingsdiensten een plan van aanpak willen Gedeputeerde Staten een plan van aanpak ontwikkelen zodat praktijkkennis maximaal wordt benut. 'We willen er op deze manier ook voor zorgen dat boeren die de zaken op orde hebben geen economisch nadeel ondervinden van de free-riders die zich niet aan de regels houden’, zegt milieugedeputeerde Johan van den Hout.

Het doel van de intensievere controles is dat veehouders luchtwassers gebruiken als ze daartoe verplichte zijn, dat in kaart wordt gebracht waar asbestdaken zijn en dat achterblijvers ertoe aan worden aangezet om milieumaatregelen te nemen. Verder wordt gecontroleerd op de naleving van de stoppersregeling en het nakomen van verplichting op de Brabantse Zorgvuldigheidsscore. ‘Dit project is in lijn met onze Uitvoeringsagenda Brabantse Agrofood, waarin we samen met gemeenten en de landbouwsector streven naar een zorgvuldige veehouderij in 2020’, zegt landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings.

De kosten van de toezichtoperatie worden geraamd op 1,3 miljoen euro. Gedeputeerde Staten heeft aangegeven deze kosten op zich te nemen. Bij de uitvoering van de controles wordt nauw samengewerkt met de gemeenten, die zijn gevraagd het de toezichts- en handhavingsinzet tot 2020 ten minste op het niveau van de jaren 2014 en 2015 voort te zetten.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij heeft aangegeven later met een reactie te komen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Gerrit 10 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868649/Brabant-gaat-varkenssector-intensiever-controleren]Brabant gaat varkenssector intensiever controleren[/url]
Okè, kunnen we dan ook de dataloggers weer verwijderen als we toch van alle kanten als kleine kinderen gecontroleerd worden.
Ambtenaren zorgen wel dat ze bezig zijn.
Misschien daar ook eens een keer loggen of het daar iets minder kan en dat ze gewoon gaan werken. Bij controle rukken er minimaal 10 ambtenaren uit om de boer te bestormen met naleving van regelgeving. Men snapt het daar nog niet echt. Veel ambtenaren zijn overbodig maar zorgen zelf dat ze toch aan de gang blijven. Toch maar Wilders gaan stemmen om daar de bezem doorheen te krijgen.
schoenmakers1 10 Maart 2016
Hoe zou het zitten met de asbestdaken in oekraine, waar onze batterijeieren vandaan komen, of zijn dit geen free-riders
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden