Notering functioneert

Sector kan goed uit de voeten met DCA BestPigletPrice

15 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ruim een jaar na lancering kan de ‘markt’ goed uit de voeten met de DCA BestPigletPrice (BBP). Zowel vermeerderaar, mester als handelaar is tevreden over het koersverloop en hoe de notering in de praktijk functioneert. Dit was de conclusie die maandagavond getrokken kon worden tijdens de openbare vergadering in Putten.

Het doel waarom de BestPigletPrice destijds in het leven is geroepen, is vooral om te kunnen sturen op de kwaliteit van de Nederlandse big. Door met de notering te sturen op gewicht, entingen en welzijn is een verbeterslag gemaakt op kwaliteit. Op deze manier weten (buitenlandse) kopers welke biggen in huis worden gehaald, en vermeerderaars hebben een richtlijn welke kwaliteit geproduceerd moet worden. Het gevoel wat in de zaal leefde, is dat de DCA BestPigletPrice duidelijkheid creëert in de markt, waardoor vraag en aanbod elkaar beter vinden, zo bleek althans uit de reacties. 

Notering zorgt voor rust in de markt

Uiteraard blijven er natuurlijk ook uitdagingen en wensen, zoals bijvoorbeeld cyclisch produceren. Oftewel, het produceren van biggen wanneer de markt erom vraagt. Dit blijft in praktijk nog wel een grote uitdaging, maar het feit dat de DCA BestPigletPrice gedurende de zomermaanden - wat altijd een uitdagende periode is - in de benen bleef, geeft aan dat extreme uitschieters bespaard zijn gebleven. Dat geeft rust in de markt en daardoor kunnen ook oplopende toeslagen zoveel mogelijk worden beperkt, al moet wel gesteld worden dat toeslagen nog altijd wel een rol spelen in de handel.

Daarbij leefden er in de zaal ook vragen over hoe om te gaan met welzijnsaspecten in de varkenshouderij en of investeringen zich doorvertalen in de biggen- en varkensprijzen. Een eventuele derde enting zal niet als standaardconditie in de biggennotering worden opgenomen. Ondanks input voor verdere ontwikkeling, leeft het gevoel in de sector dat de DCA BestPigletPrice toon zet in de handel en dat de notering binnen een jaar een duidelijke positie heeft verworven in de varkensmarkt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Kantelpunt op biggenmarkt nog niet bereikt

Analyse Varkens

Biggenafzet loopt net even wat minder vlot

Nieuws Varkens

Biggenmarkt laat opleving definitief achter zich

Analyse Varkens

Biggenprijs haalt voet van gas in verhitte markt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden