Gemengde gevoelens

Gevolgen Brexit tast resultaat ForFarmers aan

23 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De resultaten van ForFarmers vertonen twee gezichten. Op het eerste gezicht vertoont de operationele winst geen krimp in het derde kwartaal, maar onderliggend tekenen zich wel een aantal kanttekeningen af. Per saldo krijgt het verkochte volume in het derde kwartaal een knauw  en ook de devaluatie van het Britse pond speelt de voergigant parten.

Het zijn gerust uitdagende tijden te noemen in de Nederlandse veehouderij, gezien de onzekerheid omtrent fosfaat, terwijl ook de rendementen - zowel in de varkenshouderij als in de zuivelsector - onder druk staan. Niet alleen de veehouder, maar ook de voerleverancier heeft te dealen met de omstandigheden op het boerenerf.

In de rundveetak worden over het derde kwartaal stijgende volumes geschreven, maar het niet waarschijnlijk dat deze trend doorzet. Doordat het fosfaatproductieplan aanstuurt op minder koeien, is de verwachting van ForFarmers dat de volumes de komende jaren wat gaan stagneren. Een krimpende varkensstapel zorgt in het derde kwartaal voor een krimp in het volume van varkensvoer. Ondanks dat het sentiment flink is verbeterd, is de lucht in de varkenshouderij nog niet definitief geklaard. In de pluimveehouderij wordt daarentegen wel weer een plus geschreven en ook de afzet van biologisch voer kan uitstekende groeicijfer weerleggen, zo laat het bedrijf weten. Per saldo echter is het verhandelde voervolume in de verschillende landen licht gedaald.

Bij gelijkblijvende koersen wel een stijging van operationele winst

Wat ook een effect heeft op de resultaten van ForFarmers zijn de relatief lage grondstoffenprijzen. De voergigant uit Lochem laat namelijk weten dat de grondstoffenkoersen zijn doorvertaal naar klanten en dat zorgt voor een omzetdaling. Daarbij hakt een devaluatie van het Britse pond behoorlijk in op het resultaat van ForFarmers. Het resultaat van ForFarmers wordt namelijk uitgedrukt in euro’s en door de Brexit heeft het pond flink aan waarde moeten inleveren. Dit maakt dat de valutakoersen ongunstig uitpakken in het derde kwartaal. De brutowinst laat bij gelijkblijvende koersen een kleine stijging zien. Inclusief het valuta-effect is er echter  sprake van een min. Concrete cijfers laat ForFarmers achterwege.

Ondanks onzekere vooruitzichten en wat haperende resultaten in het derde kwartaal ligt ForFarmers gewoon op koers om de doelstellingen realiseren, zo laat CEO Yoram Knoops weten. De overname van Vleuten-Steijn Voeders moet de positie van ForFarmers in het vierde kwartaal gaan verstevigen. Vleuten-Steijn Voeders is vanaf 1 oktober definitief binnen ForFarmers geïntegreerd en dat moet ervoor zorgen dat ForFarmers nog sterker vertegenwoordigd is bij vermeerderingsbedrijven in Duitsland en Zuidoost-Nederland. Ook in de Britse varkenssector verwacht ForFarmers groeicijfers te kunnen schrijven, al staan de volumes in de Britse rundveestapel wel weer onder druk. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Hogman 23 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10872409/Gevolgen-Brexit-tasten-resultaten-ForFarmers-aan-]Gevolgen Brexit tasten resultaten ForFarmers aan[/url]
Je moet gewoon wegblijven uit Engeland
Het is een eiland
Daf ging kapot aan British Leyland
BMW kon niks met Rover
Vion heeft er een kapitaal geld verloren
De geschiedenis herhaalt zich!!
TDW 23 November 2016
Varkensrechten omzetten naar koerechten zou volgens mijn berekening bij een
korting van 37% op een gelijk aantal geproduceerde kg stikstof uitkomen.Het grote voordeel is dat er dan 25kg fosfaat per aangekocht koerecht uit de markt is. Voor alle partijen een win win situatie.
john 23 November 2016
eerst koetjes opruimen om onder t plafond te komen. Als de mestafzetkosten lager komen te liggen wordt t rendement in de varkenshouderij weer beter en de varkensrechten ook meer waard, WIN-WIN. Daarna kunnen we eerlijk onderhandelen over mestproductie rechten.
geert 24 November 2016
Door Brexit is de koers van het Engelse pond fors gedaald ,dat heeft weer invloed op het bestedingspatroon in Engeland
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden