Productie groeit snel

Russen hebben EU varkensvlees niet nodig

25 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Hernieuwd toegang tot Rusland lijkt verder weg dan ooit. Sinds 2014 hanteert het Kremlin een importverbod voor varkensvlees uit de EU, en het ziet er niet naar uit dat deze ban snel wordt opgeheven. Daarnaast werken de Russen hard om zelfvoorzienend te worden, waardoor import uit het buitenland sowieso minder urgent is. 

In de afgelopen 10 jaar is de productie van varkensvlees in Rusland verzesvoudigd. Het ziet er niet naar uit dat de groei snel afvlakt, want ook in het afgelopen jaar is de productie nog eens met 9,3 procent toegenomen tot zo’n 3,4 miljoen ton. Deze groeicijfers zijn sterker dan de getallen die de prognoses aanvankelijk uitwezen. De reden dat de Russische varkenssector zo snel de productie opschroeft, heeft vooral te maken met het feit dat de Russische overheid structureel de import van Europees varkensvlees blokkeert.

Binnen afzienbare tijd zijn wij zelfvoorzienend 

Sinds het handelsboycot met Europa, verkeren de varkensprijzen in Rusland op niveaus waarbij varkenshouders prima marges kunnen schrijven. Daarbij zijn de vooruitzichten positief en dus besluiten veel Russische varkenshouders om de productie verder op te voeren. Binnen afzienbare zijn de Russen daarom zelfvoorzienend, althans dat is de verwachting van Joeri Kovaljev, voorzitter van de Russische bond voor varkenshouders.

Naast dat de Russen groeien, maakt de varkenssector ook een professionaliseringsslag. Daar waar de zogeheten achtertuinboeren steeds meer krimpen, neemt het aandeel met grote varkensbedrijven gestaag toe. Ook het aantal middelgrote bedrijven, met 3000 tot 5000 zeugen, zit in de lift. Voorheen importeerden de Russen circa 40 procent van de totale consumptie, maar door de groei is de buitenlandse aanvoer geslonken tot nog zo’n 10 procent. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
john 25 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10872438/Russen-hebben-Europees-varkensvlees-niet-meer-nodig]Russen hebben Europees varkensvlees niet meer nodig[/url]
hmm middelgroot 3000 tot 5000 dieren.. hier in Nederland is dat 300 tot 500 dat scheelt een nulletje..
rinus 27 November 2016
Wat zijn ze in Nederland toch oliedom
Boer 29 November 2016
Haha
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden