Inside: Varkens & Voer

Chinese varkenshouders zien toekomst somber in

6 December 2016 - Wouter Baan

Chinese varkenssector zit in een spagaat. Terwijl de varkensprijzen in China op historisch hoge niveaus staan en er een tekort is aan varkens, hebben Chinese varkenshouders toch weinig vertrouwen in de toekomst. China wordt namelijk overspoeld met 'goedkoop' varkensvlees uit andere delen van de wereld en dat wordt gezien als een bedreigende ontwikkeling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Li Yunlong, varkenshouder in het noorden van China, heeft over 2015 en -16 zo’n 6 miljoen Chinese yuan (ruim 800.000 euro) verdiend, met zijn varkensbedrijf dat 10.000 dieren telt. Volgens Yunlong zijn deze goede verdiensten vooral te danken aan de historisch hoge varkensprijzen die kunnen pieken dankzij een krap varkensaanbod. Desondanks is Yunlong gematigd over de toekomst en kijkt ook naar andere sectoren om in te investeren. Er zijn ook varkenshouders die er voor goed mee ophouden, omdat de varkenssector veel te onzeker is voor stabiele rendementen, zo laat Yunlong weten. 

Deze varkenscyclus is anders

In de afgelopen 15 jaar heeft er zich elke 2 tot 3 jaar wel een varkenscyclus voorgedaan. Telkens als de prijzen aantrokken, schroefden varkenshouders de productie op om vervolgens weer geconfronteerd te worden met stevige verliezen. Sinds april 2015 is opnieuw een cyclus in gang gebracht waarin stijgende prijzen uitbreidingsplannen stimuleren. Volgens Chinese analisten is deze cyclus echter anders. De productie is wel wat toegenomen, maar weet niet door te stoten. Varkenshouders zijn onzeker, omdat de verwachting leeft dat de geschiedenis zich spoedig herhaalt.

In juni bereikte de Chinese varkensprijs het hoogtepunt op een prijsniveau van omgerekend 2,86 euro per kilo. In de maanden daarna zijn de prijzen echter met 20 procent afgewaardeerd. De dalende prijzen zijn echter niet het gevolg van aantrekkende productie in China. Dit heeft vooral te maken doordat China wordt overspoeld door ‘goedkoop’ varkensvlees uit Europa en Amerika, zo leeft de gedachte. Waarschijnlijk blijven de varkensprijzen in China ook in 2017 last houden van goedkope import. In de eerste drie kwartalen van dit jaar is de varkensstapel dan ook niet gestegen, maar met zo’n 3 procent gekrompen tot circa 431 miljoen varkens. Dit zijn althans de Chinese cijfers, andere statistici beweren andere cijfers.

Chinese verwerkers halen vlees liever uit buitenland

Ook opmerkelijk is dat Chinese vleesbedrijven bij voorkeur het vlees uit het buitenland halen. Vooral Amerikaans varkensvlees is populair, vanwege de aantrekkelijke inkoopprijzen daar. In november kondigde WH Group - de grootste varkensslachter van de wereld - een overname van Clougherty, de grootste slachterij van Californië aan. Volgens analisten is deze stap gezet om te kunnen profiteren van goedkoop Amerikaans varkensvlees. De kostprijs in China is namelijk drie keer zo hoog als in de VS.

Ondanks de snelle toename van vooral Europees en Amerikaans varkensvlees, is de buitenlandse aanvoer nog altijd een kleine aanvulling op de binnenlandse productie. Desondanks is de goedkope aanvoer wel een blokkade voor Chinese varkenshouders om te groeien. Toch wil de Chinese overheid tegen 2020 zelfvoorzienend zijn in varkensvlees en daarom stimuleert de overheid verdere schaalvergroting. Veel individuele varkenshouders zijn echter bang voor de grote risico’s die hiermee gepaard gaan. Of de ambities van de Chinese overheid worden ingelost, is dus nog maar zeer de vraag.

Ook wordt uitbreiding vooral beperkt doordat de varkensbedrijven in China nauwelijks geautomatiseerd zijn, terwijl ook de zeugenproductiviteit achterblijft met zo’n 17 biggen per worp. ‘In Europa en Amerika kan één persoon zelfstandig een groot varkensbedrijf runnen, maar een Chinees heeft voor dezelfde capaciteit 3 of 4 werknemers nodig’, zo laat een Chinese varkenshouder weten. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden