Inside: Varkens & Voer

Varkensmarkt staat op een stevig fundament

11 Januari 2017 - Wouter Baan

De varkensprijzen in Europa zijn in 2017 voortvarend van start gegaan. Tegelijkertijd begint de weerstand bij slachterijen flink toe te nemen, waardoor de kans bestaat dat de behaalde winst weer moet worden ingeleverd, gezien de prognoses in Duitsland. Een positief signaal is dat de Chinese zeugenstapel over 2016 is geslonken, dit terwijl de rendementen er stevig opstaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een Overzicht van de Europese- en mondiale varkensmarkt met aandacht voor ontwikkelingen in China en Amerika. Zicht op een stabiele onderkant van de varkensmarkt in sowieso de eerste helft van 2017, begint zich steeds meer af te tekenen.  

Over week 2 weerleggen de varkensprijzen in Europa prima noteringen in het oogpunt van de varkenshouder. Slachterijen zijn echter minder content met de mutaties, gezien de trage vleesmarkt in Europa, terwijl ook de export buiten Europa nog op stoom moet komen. Daarom wordt er noodgedwongen minder geslacht en dat kan volgende week weleens een stempel drukken op de Europese varkensprijzen. In week 2 schrijven de Europese noteringen nog louter positieve cijfers, met een plus van 5 cent in Duitsland tot 1,51 euro. Nederland en België plussen met respectievelijk 3 en 4 cent tot 1,41 en 1,44 euro per kilo. Min of meer stabiele cijfers zijn zichtbaar in landen als Frankrijk, Spanje en Denemarken die minder meebewegen met de uitschieters in Duitsland.

De Chinese varkensstapel is echt stevig verdampt

Buiten Europa is het vooral de vraag in China en Japan, en het aanbod in Amerika - gecombineerd met de prijszetting - wat de stemming bepaalt. In China schrijven de varkenshouders al meer dan een jaar zwarte cijfers, waarbij rendementen van meer dan 100 dollar per varken geen uitzondering zijn. Toch wijzen statistieken uit dat dit niet leidt tot een groeiende varkensstapel. Net als in 2015 schrijft de zeugenstapel ook over 2016 een min. Vorig jaar december telde China 37,2 miljoen zeugen. Met deze cijfers is de zeugenstapel sinds 2013 met meer dan 11 miljoen zeugen geslonken. In totaal telde China afgelopen december 590 miljoen varkens. In 2015 bijvoorbeeld stond de teller nog op 708 miljoen varkens.

Door toenemende regeldruk wordt uitbreiding van de van de Chinese varkensstapel beperkt. Jarenlang is groei van de varkenssector in China ondersteund door een stimuleringsbeleid van de overheid, maar daar begint verandering in te komen, vanwege besef voor de gevolgen voor het milieu. Toenemende regeldruk en uitschieters in prijzen maakt Chinese varkenshouders afwachtend zijn. Dat is grofweg de verklaring waarom Chinese varkenshouders de boot afhouden en niet uitbreiden.

Ook het ontbreken van kennis beperkt de groei in China. Een runnen van een zeugenbedrijf met bijvoorbeeld 2500 zeugen is wat anders dan het houden van varkens in de achtertuin. Ook arbeid is schaars in China, althans in de landbouw. Dit is bijna onvoorstelbaar voor een land met zo’n 1,4 miljard inwoners. Chinese arbeiders geven de voorkeur aan een bruisend leven in de stad in plaats van te werken in de meer afgelegen gebieden. Gezien deze ontwikkelingen zijn de lange termijn verwachtingen goed voor een importbehoefte variërend tussen de 5 en 15 procent van de Chinese productie.

Amerikaanse varkensprijs krabbelt op uit diep dal

De Amerikaanse varkenssector heeft in de laatste maanden meer voet aan de grond gekregen op buitenlandse afzetmarkten. Over november schrijven de Amerikanen een exportrecord met een volume van bijna 74.000 ton. Dit is een stijging van 21 procent en opzichte van het langjarig gemiddelde en is vooral te danken is aan de vraag vanuit Mexico. Ook de uitvoer van bijproducten naar China verliep goed met een verhandeld volume van zo’n 32.000. Dit is bijna 90 procent bovenop het novembervolume van vorig jaar en ook tegen betere prijzen. 

De varkensprijzen in Amerika zitten sinds half november weer in de lift, gezien de stijging van zo’n 35 dollarcent per kilo tot 1,24 dollar begin januari. Door de lage prijzen slachten Amerikaanse slachterijen non-stop, want de verdiensten zijn uitstekend. Dit jaar breiden Amerikaanse slachterijen de slachtcapaciteit uit en dat een positief signaal voor de varkensprijzen aldaar en in het verlengde de rendementen van varkenshouders.

Per saldo kan gezegd worden dat de Chinese vraag in 2017 waarschijnlijk onverminderd doorzet, terwijl de aantrekkende varkensprijzen in Amerika -gecombineerd met de sterke dollar - ervoor zorgen dat de vleesprijzen op de wereldmarkt niet verder wegzakken. Het fundament voor een stabiele onderkant van de varkens- en biggenmarkt voor de eerste helft van 2017 begint zich dus steeds meer te vormen. Zeker gezien het krappe varkensaanbod binnen Europa. Dit neemt echter niet weg dat de Europese varkensprijzen in januari en februari wel gevoelig zijn aan negatieve prijscorrecties, want dat is inherent aan de wintermaanden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden