Berekening PBL

Linkse partijen willen veestapel inkrimpen

16 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de analyse van de effecten van verkiezingsprogramma’s voor 2017-2021 gepresenteerd. Hieruit blijkt dat PvdA, SP, D66, GroenLinks en de ChristenUnie de veestapel willen inkrimpen. VVD en de Vrijzinnige Partij willen de veestapel laten zoals het is. 

Het PBL is door VVD, PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Vrijzinnige Partij gevraagd hun maatregelenpakketten te analyseren. Het planbureau heeft zowel de effecten op de samenleving als de financiele effecten in kaart gebracht. 

VVD de minste invloed op de landbouw

Uit de analyse blijkt dat de plannen van de VVD de minste invloed op de landbouw hebben. Daarentegen blijkt wel dat met de plannen van de VVD de broeikasgassen uit de landbouw niet worden verminderd en dat de uitstoot van ammoniak tot 2030 nauwelijks zal afnemen. 

Het zijn met name de linkse partijen die voor een krimp in de veestapel zijn. De mate van krimp en wie de lasten van het voorstel draagt varieëren. GroenLinks ziet de veestapel met haar plannen het hardst afnemen. Zij gaan voor 40 procent minder varkens, 30 procent minder melkvee en 15 procent minder pluimvee. PvdA en SP willen tot 2030 twintig procent minder varkens, koeien en pluimvee. D66 heeft in haar plannen een kwart minder varkens en koeien staan. Met deze plannen zal de mestafzet wel beduidend afnemen. VVD en de Vrijzinnige partij laten de veestapel in hun plannen zoals hij is.

Overigens zet de ChristenUnie bewust in op een kleinere veestapel om zodoende de derogatie, ook voor de komende jaren, veilig te stellen. Volgens een woordvoerder van de ChristenUnie is de berekening van het CBL, die uitgaat van 10 procent krimp van de veestapel, echter wel te ruim berekent.  

Ook monovergisting staat bij een aantal partijen op de agenda. De bedragen die hieraan gekoppeld zijn verschillen per partij. ChristenUnie staat bovenaan de lijst met een jaarlijkse uitgave van 840 miljoen euro. PvdA begroot een bedrag van 100 miljoen euro en in de plannen van VVD zien we eenmalig een bedrag van 150 miljoen euro genoteerd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Fier 16 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10873434/Linkse-partijen-willen-veestapel-inkrimpen]Linkse partijen willen veestapel inkrimpen[/url]
En zo legt van Dam dus de laatste bom met z'n POR-regeling in te brengen binnen de Fosfaatreductieregeling voor de melkveehouderij in het belang van "de Derogatie behoud".
Laat de Landbouw zijn keuze maken en niet zoals de vorige keer zich door de VVD laten gebruiken om te zorgen dat de PvdA en SP niet te groot werden. Nu spelen ze dat spel nog een keer VVD en PVV. Landbouw Let goed op waar onze belangen dan wel liggen!
Bik 17 Februari 2017
En wat wil het CDA ? , toch 'n partij met veelaanhang onder de boeren.
veehouder 17 Februari 2017
De enige echte boeren partij is SGP.
Bij de andere ben je wissel geld
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden