17 miljoen meer winst

Jaarcijfers ForFarmers: meer winst, minder omzet

14 Maart 2017 - Wouter Baan - 3 reacties

ForFarmers kan prima cijfers weerleggen in het jaar dat het naar de beurs is gebracht. Over het afgelopen jaar boekt het veevoerconcern uit Lochem een hogere netto winst dan in 2015, terwijl ook het eigen vermogen en in het verlengde daarvan het solvabiliteitspercentage zijn toegenomen.

Na een turbulent jaar heeft ForFarmers definitief de balans op gemaakt. Mei 2016 kreeg het bedrijf de langverwachte beursnotering aan het Damrak in Amsterdam wat gezien kan worden als een hoogtepunt. Echter, gezien de keuze voor brexit in Groot-Brittannië, heeft ForFarmers ook de nodige uitdagingen op haar bord gekregen. Zo is de devaluatie van het Britse pond in eerste instantie niet gunstig geweest voor de financiële resultaten, omdat de omzet in Engeland uiteindelijk in euro’s op de balans worden uitgedrukt. Op de langere termijn voorziet ForFarmers wel mogelijke voordelen van de brexit.

6

procent

minder omzet ten opzichte van 2015

Per saldo steeg het verkochte volume veevoer in 2016 met 2,5 procent tot 9,25 miljoen ton. Deze groei is voor 1,1 procent gerealiseerd door acquisities en de andere 1,4 procent op autonome kracht. De omzet van 2,1 miljard euro laat wel een krimp zien van 6 procent. Dit komt vooral door lagere grondstoffenprijzen. Wat opvalt is dat de ‘One ForFarmers-strategie’ de vruchten afwerpt op de netto winst. Daar waar de brutowinst van ruim 407 miljoen euro 4 procent lager noteert dan in 2015, neemt de nettowinst juist met 5,8 procent toe tot 67,8 miljoen euro. De lagere omzet en brutowinst zijn volgens ForFarmers vooral te wijten aan negatief koersverschil.

Volgens CEO Yoram Knoop heeft ForFarmers een sterk jaar achter de rug. Dankzij de efficiënte Total Feed-aanpak blijft ForFarmers een aantrekkelijke partner op het boerenerf. Ook wanneer de resultaten bij veehouders onder druk staan. Voor 2017 voorziet Knoops dat de volatiliteit in grondestoffenkoersen en valutamarkten blijft voortzetten. Desondanks is ForFarmers vol vertrouwen, zeker ook omdat de opbrengstprijzen bij veehouders in het afgelopen jaar de kritieke zones hebben verlaten.

In het afgelopen jaar is het eigen vermogen van ForFarmers met zo’n 22 miljoen toegenomen tot 429 miljoen euro. Ook het solvabiliteitspercentage is met circa 3 procent gestegen tot 55,3 procent. Met deze cijfers staat de balans van ForFarmers er prima voor om de 'One ForFarmers-strategie' een vervolg te geven. 

Het aandeel ForFormars heeft dinsdagochtend positief gereageerd op de jaarcijfers van 2016. Omstreeks 9.30 uur noteerde het aandeel circa 12 cent hoger op 7,60 euro. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
MartienvanBommel 14 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873779/Jaarcijfers-ForFarmers:-meer-winst-uit-lagere-omzet--]Jaarcijfers ForFarmers: meer winst uit lagere omzet[/url]
Wat is uw visie ivm kapitaal vorming. Hoeveel kapitaal wilt u in het bedrijf houden?
Tim van Doorne 14 Maart 2017
9,25 miljard ton zal wel een journalistische vergissing. Er zal 9,25 miljoen ton worden bedoeld.
Hans 14 Maart 2017
Prima resultaat van ForFarmers.
Alleen betwijfel ik of de meeste boeren op deze winst zitten te wachten.
Kijk het is nu 2017, de omzettingen zijn achter de rug, tijd om ons weer eens te gaan bezinnen over onze pakketprijs.
Dit liet nl. in mijn ogen wel iets te wensen over.
Varkensboerke 14 Maart 2017
Je kunt ook gewoon van een kleinere cooperatie voeren die niet winst gedreven is en waar wel hoogwaardig voer word gemaakt..
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden