Inside: Voermarkt

Brijvoermarkt: meer aanbod, weinig grondstofdruk

22 Maart 2017 - Wouter Baan

In februari werd gedacht dat de noteringen op de brijvoermarkt neerwaarts zouden gaan. Dat kwam toen alleen niet tot uiting op de borden. In maart komt deze verwachting wel tot uiting in de verschillende noteringen. Dat is vooral door de prijsdalingen voor reststromen uit de aardappelindustrie en enkele tarwezetmelen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stoomschillen worden, naarmate de winter vordert en het voorjaar zich aandient, dikker geschild. Daardoor ontstaat er, logischerwijs, meer volume aan reststromen en kunnen afnemers kiezen uit een ruimer aanbod. Dat aanbod vertaalt zich in maart in dalende prijzen voor de aardappelstoomschillen. Door sommige leveranciers worden die zelfs met 10 cent per procent droge stof naar beneden toe bijgesteld. Een vergelijkbare prijsdaling is zichtbaar voor vloeibaar aardappelzetmeel. Buiten de noteringen om zijn hier en daar grotere prijsverlagingen zichtbaar. Tenminste, dat wordt vermeld. 

Biergist beweegt gelijk aan de sojaprijs

Ook tarwezetmelen in prijs verlaagd
Ook tarwezetmelen, bestaande uit DB Blend, Hamino (Kleie, Starke, Spezial) en Corami, zijn in maart in prijs verlaagd. Het gaat om prijsdalingen tussen de 5 en 10 cent per procent droge stof. Hier is ook het ruimere aanbod de reden dat er druk zit op de noteringen.

Daarbij kunnen ook de andere reststromen, zoals biergist, rekenen op een ruimer aanbod. Dat komt onder andere door de start van het voorjaar en de verhoogde productie van bier. Dat leidt echter niet tot dalende noteringen. Midden maart is biergist nog altijd beperkt beschikbaar, waardoor de noteringen bij sommige leveranciers zelfs weer met 30 cent per procent droge stof zijn verhoogd. 

De prijs van biergist correspondeert sterk met de bewegingen op de sojamarkt. Wanneer soja in prijs aantrekt, stijgt de prijs van biergist vaak mee. Andersom gaat deze regel ook op. Ondanks het feit dat biergist ruimer beschikbaar is, zal de sojaprijs waarschijnlijk de koers gaan bepalen. 

Meer zuivelreststromen 
Ook in de zuivelindustrie zijn meer reststromen aanwezig. Vooral kaaswei springt er uit. Vanuit het noorden van Nederland is relatief veel aanbod beschikbaar, maar het product verkoopt ook erg goed. Tot nu toe bleef de prijs overwegend stabiel, maar daar zou snel verandering in kunnen komen. De verwachting is dat dit vooral met de komst van het voorjaar zal gebeuren. 

Kaaswei ook interessant voor een niet-brijvoerbedrijf

Daarbij wordt vermeld dat kaaswei ook erg interessant kan zijn voor de niet-brijvoerbedrijven. Met een paar, relatief kleine, aanpassingen kan het product eenvoudig worden toegepast. Zo wordt gezegd. Vooral in het noorden en het midden van Nederland zijn leveranciers nog op zoek naar bedrijven. 

Voergrondstoffen 
Vanuit het grondstoffenfront worden de noteringen van midden maart noch onder druk gezet, noch ontlast. De tarwe op de Matif beweegt overwegend stabiel, ongeveer de 170 euro per ton. Sojabonen op de CBoT gingen, in de eerste maanden van 2017, omhoog aar bijna 400 dollar per ton. Later is die notering weer afgezwakt naar circa 370 dollar per ton. Door de hoge vraag, heeft soja wel een stevige steun. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden