Brazilië wil ons vlees niet

Vleesfraude Brazilië toont scheve handelsverhoudingen

5 April 2017 - Kimberly Bakker - 1 reactie

Het feit dat de Braziliaanse autoriteiten de voedselveiligheid van de Europese vleesindustrie wantrouwen, wekt verbazing op. 'Helemaal in het licht van het huidige vleesfraudeschandaal', aldus CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. 

'Terwijl de Brazilianen jaarlijks voor een bedrag van 12 miljard euro vlees exporteren naar Europa, mag ons vlees niet naar Brazilië geëxporteerd worden', alus Schreijer-Pierik, dinsdagavond 4 april, in het Europees Parlement.

Gebruik van chloor voor desinfectie is in dat soort landen normaal

Omstreden productiemethodes
Terwijl de Europese voedselveiligheids-standaarden tot de wereldtop behoren, maken de Braziliaanse vleesproducenten gebruik van omstreden productiemethodes. 'De frauderende slachthuizen gebruiken vooral verboden chemische conserveringsmiddelen. Daarbij komt ook nog eens dat het gebruik van chloor, voor de desinfectie van vlees, in dat soort landen heel normaal is. In Europa zijn dat soort methodes absoluut niet toegestaan', aldus Schreijer-Pierik. Die goedkope middelen zorgen ervoor dat de concurrentiepositie van Europese boeren sterk wordt benadeeld.

Gesjoemel is toegelaten
Volgens de CDA-Europarlementariër is het bovendien opmerkelijk en ontoelaatbaar dat inspecteurs, van het Braziliaanse ministerie van Landbouw, het gesjoemel met vlees hebben toegestaan. Schreijer-Pierik: 'Een corruptieschandaal van dit niveau is ongekend en brengt een grote gevaren met zich mee voor de wereldwijde volksgezondheid.' De Brazlianen leveren namelijk vlees aan meer dan 150 landen wereldwijd. 

Er zal nog veel moeten veranderen

Vetrouwen zal niet snel hersteld zijn
Schreijer-Pierik verwacht dat het nog lang zal gaan duren voordat het vertrouwen in de Braziliaanse vleessector volledig hersteld is. Daarvoor zal er, volgens de CDA-politica, nog veel moeten veranderen.

Ook zal er spraken moeten zijn van wederzijds vertrouwen. 'Het kan niet zo zijn dat onze hoge voedselveiligheidsstandaarden in twijfel worden getrokken door een land wat zijn zaakjes zelf niet goed op orde heeft. Dat is de wereld op zijn kop', stelt Schreijer-Pierik.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
ik 5 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10874028/Vleesfraude-Brazilië-toont-scheve-handelsverhoudingen]Vleesfraude Brazilië toont scheve handelsverhoudingen[/url]
nu hoor je de partij voor de dieren niet
grens dicht we hebben vlees zat
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden