USDA prognose

Dit wordt de wereldmarkt voor varkens

25 April 2017 - Wouter Baan

Het USDA heeft zich uitgelaten over verwachte productie- en consumptiecijfers van varkensvlees in de wereld. Het meest opvallende: een forse bijstelling voor de productie van varkensvlees in China. Gelijkblijvende productiecijfers in Europa en een stevige plus voor de VS en Rusland.

Het USDA (Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw) laat zich 2 keer per jaar, in april en oktober, uit over de wereldwijde productie en consumptie van varkensvlees. Per saldo verwacht het landbouwministerie een productiegroei van 1 procent tot ruim 105 miljoen ton. Qua consumptie wordt een minimale groei verwacht tot 103 miljoen ton. Daarmee is de verhouding tussen vraag en aanbod in lijn met voorgaande jaren.

Europese export stijgt

De productie in Europa stabiliseert dit jaar op 23,4 miljoen ton. De consumptie neemt 1 procent af tot 20.1 miljoen ton. Binnen Europa zijn wel wat verschuivingen, zo blijkt uit metingen van Eurostat. De Europese export stijgt dit jaar wel met 5 procent tot 2.3 miljoen ton.

Azië blijft aan de markt
China is een zwaargewicht op de wereldmarkt, zowel in productie als consumptie. Het USDA verwacht voor 2017 dat China een fractie minder produceert dan vorig jaar, tot 52.7 miljoen ton. Daarmee heeft het USDA de verwachting flink bijgesteld. In oktober werd nog een groei van 3 procent verwacht. De consumptie blijft met 54.8 miljoen ton gelijk aan vorig jaar. Ondanks gelijke consumptie en consumptie stijgt de Chinese import met 5 procent tot 2.3 miljoen ton.

De productie in Japan, een belangrijke importeur van Europees en Amerikaans varkensvlees, gaat naar verluidt met 1 procent terug tot 1,27 miljoen ton. Dit bij gelijkblijvende consumptiecijfers van 2.62 miljoen ton. Desondanks krimpt de Japanse import met 1 procent. Daarentegen plust de importbehoefte van Zuid-Korea met 2 procent tot 630.000 ton. Dat betekent de 3 belangrijkste Aziatische kopers op de wereldmarkt aan de markt blijven.

8

procent

groeit de Amerikaanse export in 2017

(Zuid)-Amerika plust in productie
Vanuit Amerika kan Europa extra concurrentie verwachten. De Verenigde Staten zitten ruim in de varkens. Daarom plust de productie met 5 procent tot 11.8 miljoen ton. Daartegenover staat ook 2 procent meer consumptie, namelijk tot 9.6 miljoen ton. Het USDA verwacht veel van de Amerikaanse export, gezien de prognose uitgaat van 8 procent groei tot 2.57 miljoen ton.  

Ook Brazilië schrijft groeicijfers op. Het gaat om cijfers van 3 procent, waarmee de groei stijgt tot 3.8 miljoen ton. Dat terwijl de consumptie met 2 procent plust tot 2.9 miljoen ton. De export van Brazilië neemt met 8 procent toe tot 900.000 ton. Dit handelsoverschot wordt voornamelijk geloosd in Rusland. De Russen zijn nog steeds niet zelfvoorzienend, maar maken in 2017 het handelstekort wel kleiner. De productie plust met 5 procent tot exact 3 miljoen ton. De consumptie ligt, naar verluidt, 3 procent hoger op 3.27 miljoen ton. De importbehoefte krimpt met 14 procent tot 300.000 ton. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden