In Tsjechië

Hekwerk moet varkenspest voorkomen

7 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Tsjechië heeft binnenkort een kilometerslange barrière van prikkeldraad met elektrische afrastering. Dat moet ervoor zorgen dat de Afrikaanse varkenspest zich niet verder verspreid.

Het hekwerk wordt geplaatst in het oosten van Tsjechië, vlakbij de grens met Slowakije. Op zaterdag 5 augustus is men begonnen met de bouw van de eerste 700 meter. 

Het hekwerk geeft een spanning van 10.000 volt

Stoppen van verspreiding
De muur van circa 70 centimeter moet verhinderen dat zwijnen het gebied verlaten en daardoor de ziekte verder verspreiden. Het hek geeft, voor een fractie een seconde, een spanning van 10.000 volt. 

Verder worden er chemische middelen gebruikt om de dieren binnen het gebied te houden. Ook krijgen de boeren instructies om het gebied 115 hectare niet te betreden. Hierdoor kunnen de varkens alsnog voldoende voedsel vinden en zal de varkenspest zich minder snel verspreiden. 

Afrikaanse varkenspest
Sinds het begin van de uitbraak in Tsjechië werden al 77 dode kadavers gevonden. De Duitse minister van Landbouw waarschuwt ervoor dat de ziekte zich verder verspreid naar Duitsland. Een direct gevaar is momenteel nog niet zichtbaar, maar dat kan snel veranderen. 

Wanneer de varkenspest overgaat op boerderijvarkens dan zou de economische schade aanzienlijk kunnen zijn. De ziekte is nog niet te vaccineren en alleen het afmaken van de besmette dieren vormt een oplossing. De varkenspest is niet gevaarlijk voor de mens. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden