Exportwaarde wel hoger

Export varkensvlees uit EU opnieuw lager

23 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De export van varkensvlees uit de Europese Unie (EU) daalde ook in juni van dit jaar. Vooral ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is een flinke daling zichtbaar. Dat blijkt uit cijfers van het Agriculture and Horticulture Devolepment Board (AHDB Pork).

De export van varkensvlees is in juni gedaald met 25%, oftewel 80.000 ton, tot 158.300 ton, ten opzichte van vorig jaar. Ten opzichte van de maand mei is een daling van 6.000 ton opgemerkt. Ondanks de hogere exportprijzen, door de hogere varkensprijzen, is de exportwaarde alsnog lager dan vorig jaar. Er is een daling zichtbaar van 21%.

31

procent

is het huidige aandeel van China

China voornaamste reden voor daling
De export naar China is de afgelopen maanden behoorlijk afgenomen. Het aandeel van China op de Europese exportmarkt is daardoor afgenomen tot 31%. 

Ook de export naar Hong Kong daalde flink. In juni 2017 werd er 40% minder geëxporteerd naar dat land, ten opzichte van juni 2016. Daarentegen daalde de export naar Japan met slechts 4%.

Ook stijgingen zichtbaar
Ondanks de dalende export naar deze 2 afnemers, is de export naar een aantal andere landen wel toegenomen. Zo nam de export naar de Filippijnen met maar liefst 34% toe. Ook de export naar Zuid-Korea steeg flink, namelijk met 17%. De VS laat een bescheiden plus zien van 8%. 

De totale export van varkensvlees uit de EU kwam in het eerste half jaar van 2017 uit op 1 miljoen ton. Dat is 14% lager dan in het eerste half jaar van 2016. Echter, de hogere prijzen zorgden alsnog voor een exportwaarde van €2,6 miljard, een stijging van €22 miljoen ten opzichte van 2016.

De export van varkensvlees over de afgelopen periode. 
Bron: AHDB Pork

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden