Brabantse milieumaatregelen

POV start rechtszaak tegen Noord-Brabant

21 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) start een rechtszaak tegen de provincie Noord-Brabant. Dat maakt de POV op donderdag 21 september bekend.

De POV heeft Kneppelhout & Korthals Advocaten de opdracht gegeven om een juridische procedure te starten namens alle leden van de POV in de provincie Noord-Brabant. Geling Advies en Van Dun Advies zullen de POV tijdens de procedure ondersteunen.

Maatregelen leiden tot een enorme kostenpost

Wettelijke grondslagen onrechtmatig
De Producenten Organisatie Varkenshouderij vindt de maatregelen, die de provincie Noord-Brabant op 7 juli heeft ingevoerd, onrechtmatig. De Verordening Ruimte (inclusief de Brabantse Zorgvuldigheidsscore) en de Verordening natuurbescherming dwingen varkenshouders om aan bovenwettelijke eisen te voldoen. Dit leidt voor hen tot vele meerkosten. Hierdoor ontstaat tevens een oneerlijke marktsituatie, ten opzichte van het buitenland en de overige provincies in Nederland.

De POV beweert dat het niet is toegestaan om deze maatregelen te eisen. De ruimte die vrijkomt wil de provincie Noord-Brabant namelijk gebruiken voor economische ontwikkelingen in andere sectoren. Milieuwinst komt er daardoor dus niet.

Bovendien wijzigt de provincie Noord-Brabant, zonder mogelijkheid tot tegenspraak, de afspraken uit het Convenant Stikstof en Natura 2000. "Dit is in strijd met de rechtszekerheid", aldus de POV.

Schadeclaims indienen
Varkenshouders kunnen ook individuele schadeclaims indienen tegen de provincie Noord-Brabant. Ook andere belangenbehartigers hebben al procedures tegen de provincie aangespannen. Deze procedures lopen gelijk met die van de POV.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden