Inside: Varkensmarkt

Laatste cosmetische ingreep voor DCA Beursprijs 2.0?

6 Oktober 2017 - Wouter Baan

De varkensmarkt lijkt stoom van zich af te blazen. Er is nog altijd sprake van een ruim varkensaanbod, maar de stemming verbetert langzaam maar zeker. Wat doet dit met de DCA Beursprijs 2.0?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs schreef woensdag 4 oktober de vierde verlaging op rij. Dit keer daalde de notering met €0,03 tot €1,50 per kilo. Het zou voorlopig zomaar eens de laatste verlaging kunnen zijn.

De Internetbeurs moest vrijdag 6 oktober weliswaar €0,01 inleveren tot €1,53, maar toch is er goede hoop dat de varkensmarkt in Duitsland is uitgeraasd. Deze week kan gebruikt worden om het laatste overaanbod weg te werken. Een volle slachtweek biedt daar gelegenheid toe.

Vooral binnenlandse markt zit vol 

Nog steeds veel varkens
In Nederland zijn in de afgelopen weken veel varkens geslacht. Opvallend is dat deze week extra partijen in Duitsland zijn gelost, terwijl de slachterijen daar dinsdag 3 oktober stillagen. Het geeft aan dat de Nederlandse varkensmarkt tjokvol zat. Dat gaf Vion maandag 2 oktober al aan bij een toelichting op hun varkensprijs. Het heeft deels te maken met genetica. Het is een trend dat er meer tempo-varkens in omloop zijn en die zijn slecht te slijten in Duitsland.

Voor komende week zijn veel varkens opgegeven en zit de markt opnieuw vol. Handelaren worstelen met het geplaatst krijgen van de varkens, waarbij het niet gezegd is dat dat ook gaat lukken. Echter de slachterijen geven aan dat de varkensprijzen het voorzichtig weer toestaan om marge te maken, al blijft de baconmarkt onder druk staan. Daarbij is de vraag naar hammen altijd wat tam in het najaar. Dit is terug te zien in de mutaties op de vleesmarkt. De hammen en ruggen zijn met circa €0,05 per kilo gedaald. De andere onderdelen dalen ook, maar gematigder.

Laatste daling?
Voor een onveranderde DCA Beursprijs 2.0 is het waarschijnlijk een week te vroeg. De notering voor geslachte varkens daalt met €0,02 tot €1,41 per kilo. Levende varkens dalen in een vergelijkbaar tempo en noteren €1,11 per kilo.

Het kan gezien worden als de laatste handeling van een flinke cosmetische ingreep. Ondertussen is sinds half september €0,21 van de DCA Beursprijs 2.0 verdampt. Op de zeugenmarkt hangt momenteel meer spanning in de lucht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden