Inside: Varkensmarkt

Waar komen al die varkens vandaan?

14 November 2017 - Wouter Baan

Het varkensaanbod in Nederland is al maanden behoorlijk ruim. Zo ruim dat er eigenlijk wel een bijzondere reden voor moet zijn. En dat is ook zo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om te achterhalen waarom er in Nederland zoveel varkens zijn, moeten we naar Duitsland kijken. In de eerste 3 kwartalen van 2017 heeft Duitsland 11,8 miljoen varkens (vleesvarkens, zeugen en biggen) geïmporteerd, zo blijkt uit cijfers van het Duitse AMI. Dit is een daling van 3% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral een flinke daling van het aantal geïmporteerde varkens uit Nederland is debet aan deze terugval.

12

procent

minder vleesvarkens  naar Duitsland

Meer dan de helft van de varkens en biggen die Duitsland invoert, komt uit Nederland. In de periode van januari tot en met september gingen er volgens AMI 6,2 miljoen varkens naar Duitsland. Vergeleken met dezelfde periode in 2016 is dat een terugval van 4%, oftewel ruim 200.000 varkens. Denenmarken is de tweede belangrijkste leverancier van varkens in Duitsland. De Deense export bleef echter nagenoeg stabiel met 4,92 miljoen varkens en biggen.

Export vleesvarkens onderuit
De cijfers van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) laten een kleiner aantal zien. Volgens RVO gingen er in de periode van januari tot en met september 5.689.373 varkens, biggen en zeugen de Duitse grens over. Dat is een daling van 2% ten opzichte van vorig jaar. De krimp is een gevolg van de daling in de export van vleesvarkens. Met maar liefst 12% is dit aantal geslonken tot krap 2 miljoen. Het aantal biggen (+4% tot 3,37 miljoen) en zeugen (+10% tot 255.553) tonen op zichtzelf wel een aanzienlijke stijging.

De slachthaken in Nederland zijn al maanden goed gevuld. Dit door de teruglopende export van vleesvarkens. Zo werden er in de eerste 3 kwartalen 180.000 en 200.000 varkens meer geslacht, tegenover dezelfde periodes in 2016 en 2015. Ook in oktober draaiden de slachtlijnen overuren en werden varkens wekelijks doorgeschoven. In de afgelopen 5 weken zijn 1.560.000 varkens geslacht, een plus van 6,4% ten opzichte van 2016.

Hoge slachtcijfers, rode noteringen
Tot week 26 werd er dit jaar nog regelmatig onder het niveau van vorig jaar geslacht. Daarna niet meer. De varkensmarkt heeft in diezelfde week een keerpunt gemaakt, want in week 27 noteerde de DCA Beursprijs 2.0 de eerste verlaging sinds januari. Sindsdien heeft de notering maar liefst €0,40 ingeleverd tot €1,36 per kilo (medio november). Het ruime varkensaanbod, in combinatie met een trage vleesmarkt, blijkt een loden last voor de varkensprijs.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

In week 27 ging de DCA Beursprijs voor het eerst omlaag, sinds januari.Geconcludeerd kan worden dat er dit jaar fors meer vleesvarkens in eigen land worden geslacht. Dit is mede een gevolg van de wijzigingen in de uitbetalingstabel bij Nederlandse slachterij(en), waardoor het aantrekkelijker is om Nederlandse varkens in eigen land te slachten. Vion stuurt bijvoorbeeld in het Good Farming Balance-concept aan op het gebruik van tempo-genetica. Vleesvarkenshouders spelen hier op in. Zo is de verkoop van deze genetica dit jaar fors gestegen. Tempo-nakomelingen zijn echter minder gewild bij Duitse slachterijen, waardoor er meer varkens in eigen land blijven. Ook de Duroc-genetica uit Denemarken is in opkomst.  

In de wandengangen wordt gehoord dat Vion structureel op zaterdag is gaan slachten. Dit deden ze in het verleden wel vaker, alleen dan incidenteel. Het lijkt erop dat vooral Vion dit jaar meer vleesvarkens verwerkt, al slachten ook de andere slachterijen deze weken volop.

Tempo-genetica in trek 

Duitsland niet interessanter
Wat ook een rem zet op de export van vleesvarkens is de toename van het aantal beren in de Nederlandse varkenshouderij. Die zijn moeilijk(er) te slijten bij de Duitse slachterijen. Daarbij melden verschillende handelaren dat het momenteel, qua uitbetaling, niet interessanter is om varkens naar Duitsland te brengen.

De verwachting is dat het varkensaanbod ook in de komende weken ruim blijft. Wanneer het einde van het jaar nadert, lopen de slachtcijfers doorgaans op. Er is geen aanleiding om te denken dat dit in 2017 anders is. In 2015 werden er in de week voor Kerst 341.000 varkens geslacht. Tot dusver is dat een recordaantal is. Dit slachtcijfer kan dit jaar zomaar geëvenaard, of misschien zelfs overtroffen, worden. 

Bezoek de databank voor meer cijfers. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden