Meldt landbouwministerie

Chinese varkensstapel krimpt toch

17 November 2017 - Wouter Baan

De groei die het USDA (Amerikaanse ministerie van Landbouw) recent uitsprak over de Chinese varkensstapel wordt tegengesproken door China. Het Chinese landbouwministerie meldt over oktober namelijk de grootste krimp in 2 jaar tijd.

Zonder exacte dieraantallen te noemen, meldt het Chinese landbouwministerie een krimp van 6,6% tegenover dezelfde maand vorig jaar. De zeugenstapel is in oktober met 5,3% gekrompen. Dit is de hoogste procentuele krimp sinds maart 2016. Volgens de overheid zet de krimp, die in 2016 is ingezet, in een versneld tempo door.

Het USDA ziet het anders 

De aangescherpte milieuwetgeving is de belangrijkste reden van de krimp. Opvallend is dat het USDA voor 2018 juist een snelgroeiende varkensstapel in China voorziet. De krimp van de zogeheten 'backyard farms' in China zet volgens het USDA wel door, maar weegt niet op tegen de snelgroeiende varkensintegraties.

De cijfers van de Chinese overheid verdienen overigens wel een kanttekening. Chinese statistieken zijn doorgaans niet altijd even betrouwbaar, omdat zij andere rekenmethodes hanteren dan in de Westerse landen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden