Inside: Varkensmarkt

Honger naar varkens zet toon voor prijsvorming

9 Februari 2018

De varkensmarkt beleeft een bijzondere week zo vlak voor carnaval. Nog maar net bekomen van een varkensbubbel, lijkt de markt nu voor turbulentere tijden te staan. Welke houdbaarheid heeft dat?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het varkensaanbod was de rode draad, die in de achterliggende maanden door de varkensmarkt liep. Wat er door de slachterijen ook in het werk werd gesteld (tot aan het slachten op zaterdag toe), het leek niet te helpen om het aanbod weggewerkt te krijgen. Dit drukte zwaar op de prijsvorming van varkens, dat op €1,22 per kilo (week 3 tot en met 5 van 2018) zijn bodem vond.

Zware gewichten, een moeizame vleeshandel en de Afrikaanse varkenspest gaven de markt een dieprode kleur. In de afzet van vlees speelden valutakoersen een prominente rol, waardoor de vleesexport richting landen buiten de eurozone moeizaam verliep.

Duitsers zetten varkensmarkt op scherp

Tij gekeerd?
Maar het tij lijkt gekeerd. Vorige week waren er al sentimenten waar te nemen dat de markt op kiepen stond. Met de verwachting van een mogelijk forse stijging in Duitsland, werden de Nederlandse slachterijen gedwongen mee te gaan. De plus 7 die uit de Duitse hoed werd getoverd, was door weinig partijen voorzien. Daarmee zet het de varkensmarkt verder op scherp. De Duitse markt staat de komende week mogelijk nog een verhoging te wachten nu de Internetbeurs een plus heeft doorgevoerd van €0,03, waarbij 9 van de 11 aangeboden partijen werden verhandeld. Genoteerd werd €1,47.

Tegen deze achtergrond is het aan DCA Beursprijs 2.0 de taak om als eerste zijn licht te laten schijnen over de varkensprijsverwachting voor week 7. Het doorschuiven van varkens is niet meer aan de orde. Bovendien hebben mesters bij aantrekkende prijzen de neiging om varkens langer vast te houden. Ook carnaval speelt een rol.

Vraag in de markt
Daardoor kan de handel zich op de vraag in de markt richten. De slachterijen hebben behoorlijk wat werk om de slachthaken voor de komende weken gevuld te krijgen, waardoor het aanbod vlot wordt opgenomen. De vleeshandel muteert naar verwachting de komende weekeen plus die dicht tegen €0,06 aanzit. Dat geeft aan dat forse prijsverhogingen gek genoeg kunnen zijn. Voor de hammen en schouders wordt een mutatie verwacht van circa €0,08 (in de plus). Buiken en ribben zitten daar zo'n €0,02 onder. Voor de korte termijn ziet het er allemaal positief uit.

Voor week 7 muteert de DCA Beursprijs 2.0 voor de geslachte varkens met €0,07 naar €1,32. Voor levende varkens komt de mutatie uit op €0,06, waardoor de notering stijgt naar €1,05.

DCA Beursprijs 2.0 (week 7) Prijs in euro per kilo Prijsrange opgaven Aantal opgaven
Geslacht 1,32 (+0,07) 1,31 - 1,34 15
Levend 1,05 (+0,06) 1,04 - 1,06 13
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden