Inside: Varkensmarkt

Biggentekort stuwt DCA BestPigletPrice

12 Februari 2018 - Wouter Baan

Het kan verkeren in varkensland. Waren er enkele weken geleden nog te veel biggen, nu is de kooplust ineens groter dan het aanbod toestaat. De vraag is daarom niet of, maar hoeveel de DCA BestPigletPrice (BPP) omhoog gaat?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De forse verhogingen op de varkensmarkt zijn voer voor de vraag naar biggen. Europese vleesvarkenshouders hebben hun zinnen gezet op volle stallen, nu de varkensprijzen weer op weg zijn naar meer lonende niveaus. Zo gaat de varkensprijs bij Vion met €0,08 omhoog tot €1,40 per kilo. Daarmee schakelt ’s lands grootse slachterij een centje bij, die vorige week niet tot uiting kwam in de notering.

In de Duitse varkensprijs zit nog wat rek

Vion becommentarieert de markt als zijnde een normaal aanbod van weliswaar zware vleesvarkens. De vleesafzet is volgens de slachterij in evenwicht. Op de hammen worden prijsverhogingen gerealiseerd, maar op de andere onderdelen niet of nauwelijks. Desondanks is de verwachting in de markt dat in de Duitse varkensprijs nog rek zit, gezien het aanbod niet toereikend is voor de slachtplannen die slachthuizen hebben.

Biggenmarkt in de lift
Mede door de positieve wind op de varkensmarkt zet de Duitse biggenprijs (Nord/West-notering) een plus weg van €1 tot €40 per big. De opwaartse lijn die vorige week is ingezet, blijft waarschijnlijk doorgaan. Dit omdat er een trendmelding van €1 tot €2 is afgekondigd voor de Duitse biggenprijs. Overigens is er in Duitsland niet direct sprake van grove tekorten aan biggen. Het aanbod correspondeert met de vraag.

In Nederland zijn er hier en daar te weinig biggen om de vraag af te dekken. De afzet naar Spanje slokt nog steeds behoorlijke volumes op. De biggenprijs pluste daar afgelopen week met €1,50 tot €41,50 per big, iets wat de biggenexport renderend maakt. Van Deense kronen omgerekend naar euro’s plust de Deense biggenprijs met €2,10 tot €48,40 per big (30 kilo). Ook de BPP zet deze week opnieuw een verhoging weg: van €1,50 tot €41 per big. 

DCA BestPigletPrice (week 7) Prijsrange opgaven Aantal opgaven Gemiddelde van de opgaven
€41,00(+1,50) €39,00 - €41,50 22 €40,52
Toelichting op de notering: Voor een afronding naar boven is deze week door DCA-Noteringen besloten, omdat uit gesprekken met de varkenshandel duidelijk werd dat niet alle vraag naar biggen ingevuld kan worden. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden