Inside: Varkensmarkt

Zet opmars Amerikaanse varkensprijs door?

12 Februari 2018 - Wouter Baan

Nimmer exporteerde de Amerikaanse varkenssector zoveel als in 2017. Met een volume van 2,45 miljoen ton is het vorige exportrecord uit 2016 met 6% overtroffen. Dat blijkt uit cijfers van USMEF, het Amerikaanse bureau voor de vleesexport. Wat doet dit met de varkensprijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het groeiende exportvolume valt samen met de alsmaar toenemende productie van varkensvlees in de Verenigde Staten (VS). USMEF-voorzitter Dan Halstrom laat weten dat extra buitenlandse afzet nodig is om de groeiende vleesproductie op te vangen. In 2017 werd ruim een kwart (26,6%) van de totale productie geëxporteerd.

9

procent

komy de exportwaarde boven het langjarige gemiddelde uit

Door het groeiende exportvolume stijgt ook de onderliggende waarde. Deze bedraagt over het afgelopen jaar $6,49 miljard, 9% hoger dan het langjarige gemiddelde en het tweede hoogste bedrag ooit. Vooral in de eerste maanden van 2017 lag het maandelijkse exportvolume voor op voorgaande jaren.

Vanaf juni (met uitzondering van oktober) werd echter telkens een fractie minder verscheept dan in de voorgaande jaren (met name 2016). Zo lag het exportvolume in december (219.809 ton) 1% onder het niveau van vorig jaar. Daarentegen noteerde de onderliggende waarde wel 5% hoger op $591,1 miljoen.

Varkensprijs trekt aan
De Amerikaanse varkensprijs (de Iowa/Minnesota-notering) is afgelopen oktober aan een opmars begonnen en is sindsdien met circa $0,50 per kilo gestegen: tot $1,55 per kilo begin februari.

De vraag is of de varkensprijs dit voorjaar verder opstoomt, of afvlakt of wegzakt. Een jaar eerder (seizoen 2016/2017) speelde zich in hetzelfde tijdsbestek een vergelijkbaar scenario af, maar toen zakte de notering richting april weg. Het jaar daarvoor trok de notering de opwaartse lijn wel door tot aan de zomer. De Amerikaanse varkensprijs stijgt, zij het met horten en stoten. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden