Inside: Varkensmarkt

Tekort aan biggen blijft aanhouden

5 Maart 2018 - Wouter Baan

Ondanks dat de varkensprijs op weerstand stuit, is het biggentekort in Nederland nog altijd actueel. Waar komt de Spaanse krapte vandaan, en hoeveel plust de DCA BestPigletPrice (BPP) dit keer?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gedreven door een goede afzet naar Spanje zijn vrije biggen schaars in Nederland. Exporteurs laten weten dat de Spaanse afzet wordt gerealiseerd op niveaus ver boven de noteringen. Ook in Duitsland is sprake van een levendige vraag naar biggen. De stijging die de Duitse biggenprijs (Nord/West-notering) over de afgelopen week laat zien (+€2 tot €44 per big), ligt ook voor deze week in het verschiet.

Minder drachtige zeugen in Spanje

Goede afzet naar Spanje
Dat de Spaanse honger naar biggen zo groot is, komt door een krimp in de zeugenstapel. Het totale aantal zeugen (wat in december geteld werd) pluste weliswaar met 2% tot 2,47 miljoen stuks. Echter, het aantal drachtige zeugen daalde juist met 2% tot 1,63 miljoen. Deze teruggang correspondeert met geluiden dat een aantal Spaanse integraties moeite hebben om de vleesvarkenstallen vol te krijgen. Relatief dure buitenlandse opleg wordt geprefereerd boven een lagere bezettingsgraad, zo blijkt.

Vion volgt Vion Duitsland
Interessant is wat de varkensprijs van Vion doet, nu het slachtconcern in Duitsland een 'hauspreise' hanteert. De Nederlandse varkensprijs blijft staan op €1,50 per kilo. De notering stijgt dus niet mee met de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) en Tönnies. Volgens Vion trekt de onderkant van de vleesmarkt wat aan, nu de februaricontracten zijn uitgeleverd. Met uitzondering van de hammen, die licht plussen, muteert het vlees stabiel. Wel stelt de slachterij dat de prijsdruk op de nekken wat toeneemt.  

Ondanks dat de biggenprijs omhoog gaat, is de invloed van de afvlakkende varkensprijs wel zichtbaar. Zo heeft DCA-notering deze week besloten om de opgaven niet naar boven toe af te ronden in de notering. De DCA BPP stijgt deze week met €2 tot 48 per big.

DCA BestPigletPrice (week 10) Prijsrange opgaven Aantal opgaven Gemiddelde van de opgaven
€48,00 (+2,00) €47,00 - €49,00 17 €47,82
Toelichting DCA-noteringen: Er zijn minder biggen dan er vraag is. Dat zorgt voor een vlotte handel. Nog steeds voert de handel van biggen naar Spanje de boventoon. De moeizamer lopende varkensmarkt brengt onzekerheid met zich mee, maar heeft deze week nog geen vat op de biggenprijzen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden