Inside: Varkensmarkt

DCA Beursprijs 2.0 kan correctie niet ontlopen

9 Maart 2018 - Wouter Baan - 6 reacties

De vroege opleving op de varkensmarkt zet richting Pasen niet door. Een tegenvaller voor varkenshouders die juist varkens vasthielden. Door het extra aanbod, in combinatie met de perikelen in Duitsland, rest de DCA Beursprijs niets anders dan een lichte correctie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verlaging die de Nord/West-commissie woensdag 7 maart doorvoerde in de VEZG-notering (-€0,06 tot €1,49), was niet voldoende voor de grote slachterijen in Duitsland. Volgens de ISN (de Duitse belangenbehartiger) hebben Tönnies en Westfleisch het slechte voorbeeld, dat Vion Duitsland vorige week gaf, gewillig opgevolgd. Beide slachterijen hanteren nu namelijk een 'hauspreise' op respectievelijk €1,47 (-€0,08) en €1,46 (-€0,07). Vion Duitsland is daarentegen niet verder gedaald (€1,50 per kilo).

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tweede 'hauspreise' van 2018 bij Tönnies is een feit. 

Internetbeurs stabiel
Het opgelopen varkensaanbod in Duitsland zorgt ervoor dat de slachterijen de markt extra onder druk kunnen zetten. Het teruggeschroefde slachttempo, in combinatie met de bereidheid om varkens op te geven, maakt dat er nog genoeg aanbod is in Duitsland. De Internetbeurs zakte vrijdag 9 maart echter niet verder weg en bleef staan op het niveau van afgelopen dinsdag (€1,51 per kilo). Hierbij vonden 9 van de 12 partijen aftrek, een signaal dat de markt wellicht weer enige steun heeft gevonden.

Toch is er sprake van onrust in Duitsland. Het is een realistisch scenario dat de Duitse varkensprijs volgende week teruggaat naar het niveau van de slachterijen. Dit deed de Nord/West-zeugenprijs deze week ook. Die corrigeerde met €0,03 tot €1,06 per kilo, nadat Tönnies 7 dagen eerder (week 9/10) niet meeging in de verhoging. Hieruit blijkt dat slachterijen in staat zijn om hun wil op te leggen, wanneer de vleesafzet achterblijft.

Stemming in Nederland
De negatieve mutaties in Duitsland laten de Nederlandse varkensmarkt niet koud. Slachterijen als Compaxo (€1,35) en Van Rooi (€1,43) hielden de noteringen ongemoeid, maar de druk neemt wel toe. Vooral donderdag 8 maart was het sentiment negatief.

Sommige handelaren claimen dat het gros van het aanbod richting volgende week redelijk op zijn pootjes terecht komt. Volgens slachterijen schieten de varkens juist fors over. Bovendien maakt men stemming over een tegenvallende vleesafzet in Azië (slachtbijproducten) en Groot-Brittannië (bacon).

Door de forse correctie in Duitsland en de kans op verdere verlagingen is de DCA Beursprijs 2.0 te strak in de markt komen te staan. De notering wordt daarom bijgeschaafd en daalt met €0,02 tot €1,40 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens daalt eveneens met €0,02 tot €1,11 per kilo.

DCA Beursprijs 2.0 (week 11) Prijsrange opgaven Aantal opgaven Gemiddelde van de opgaven
Geslacht €1,40 (-0,02) per kilo €1,39 - €1,42 17 €1,41
Levend €1,11 (-0,02) per kilo €1,10 - €1,13 13 €1,12
Toelichting DCA-Markten: Uit de varkensmarkt komen wisselende verhalen van zowel handelaren als slachters en de markt oogt daardoor onzeker. Op de uiteenlopende verwachtingen reageert de mester met aanbod. In Duitsland worden de varkens makkelijk geplaatst, maar in Nederland is het nummertje trekken. De handel in vlees wordt als moeizaam omschreven. Een bijstelling van de DCA Beursprijs 2.0 is onvermijdbaar.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden