Inside: Varkensmarkt

Spaans verzet tegen hoge biggenprijzen

12 Maart 2018 - Wouter Baan

De opwaartse stroom, waarin de biggenmarkt al weken zit, lijkt binnenkort aan kracht te in te boeten. De DCA BestPigletPrice plust weliswaar voor de zesde week op rij, maar dit kon zomaar eens de laatste verhoging zijn. Waarom is dat zo?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biggenafzet loopt tegen weerstand aan; steeds meer vleesvarkenshouders uiten dit. Nu de varkensprijs op zijn retour is, vinden zij hogere bigkosten niet gerechtvaardigd. Op de biggenmarkt is het aanbod van biggen echter niets te veel. De vraag/aanbodverhouding is niet veel anders dan in de weken hiervoor. Oftewel: er is nog steeds sprake van krapte.

Weerstand nog niet af te lezen aan Spaanse biggenprijs 

Spanje: meer terughoudend
De reden waarom de biggenmarkt toch eventueel op een plafond afkoerst, komt door de vraag in Spanje. In toenemende mate gaan Spaanse afnemers met tegenzin mee met de verhogingen. Hier en daar wordt geproefd dat de Spanjaarden afwachtend worden, al is dit nog niet af te lezen aan de Spaanse biggenprijs (+€2 tot €52). Daarbij is er ook concurrentie van biggen uit andere Europese landen die ook in Spanje worden aangeboden.

Uit de inbreng van de DCA BestPigletPrice (BPP) blijkt dat het gros van de handelaren nog steeds voor een verhoging is. De BPP plust dan ook met €1 tot €49 per big. Echter, dit zou weleens voorlopig de laatste opwaartse mutatie zijn (bij een gelijkblijvende marktsituatie). Ook in Duitsland is een stabiele biggenprijs op komst. Over de afgelopen week schrijft de Nord/West-biggenprijs een plus van €2 tot €48. De trendmelding is onveranderd tot een lichte verhoging.

Vion mee omlaag
In navolging van de DCA Beursprijs 2.0 verlaagt ook Vion de varkensprijs met €0,02 tot €1,48 per kilo. Bij een ruim aanbod zegt de slachterij moeite te hebben om de vleesprijzen overeind te houden. Een nieuwe balans tussen de varkens- en de vleesprijs is noodzakelijk. Wel deelt Vion mee dat dat de afzet naar Azië niet tegenvalt. Ook Amerikaanse vleesexporteurs realiseren stabiele volumes aan het begin van kwartaal 1.

DCA BestPigletPrice (week 11) Prijsrange opgaven Aantal opgaven Gemiddelde van de opgaven
€49,00 (+1,00) €48,00 - €50,00 17 €48,91
Toelichting DCA-Markten: In Spanje is het verzadigingspunt van de biggenhonger bereikt. In eigen land blijft de onzekerheid van de varkensprijzen een rol spelen evenals de druk op de vleesprijzen, wat een verhoging van de biggenprijs minder acceptabel maakt. Geheel in lijn met de opgaven plust de DCA BestPigletPrice met één euro.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden